Vždycky jsem si kupovala hotové těstoviny v supermarketech. Nedovedla jsem si představit, že bych měla dát těstovinám nějakou sílu a snahu pro to, abych si je mohla udělat doma. Tak nějak jsem se spokojila  kupovaným polotovarem. Přeci jen když koupíme kvalitní těstoviny, tak si většinou i pochutnáme :). Domácí těstoviny znám hlavně od babičky, kterou to občas popadne a dělá domácí fleky – a to je potom bomba. Všichni se po nich můžeme utlouct a jen si notujeme jak není nad domácí výrobu:D.

A jelikož mám těstoviny moooc ráda, řekla jsem si, že se odhodlám a vyzkouším ravioly :). Navíc dobré sušené ravioly asi nejsou jen tak k sehnání a výhoda u domácí výroby je, že si je můžete naplnit čím chcete. Kdo jste se s tím ještě nesetkal – tak ravioly jsou takové plněné kapsičky. Každopádně podrobněji o těstovinách budu psát v dalším článku. Plnit se můžou úplně čímkoliv, fantazii se meze nekladou.

Zádrhel nastal, když jsem si uvědomila, že budu muset všechno ručně válet, strojek na těstoviny jsem jaksi trošku zaneřádila od modelíny na šperky, takže zbyla jen hrubá síla a odhodlání :D. Ale dřív taky neměli strojek, takže proč ne si vyzkoušet jaká námaha to byla dřív – a to jsem ještě netušila, že to bude až taková makačka….

Suroviny

Na 4 porce raviol budeme potřebovat

500 g hladké mouky

5 vajíček

1 lžíce olivového oleje

špetka soli

Na náplň:

200 g ricotty

200 g polotučného tvarohu

čerstvý libeček

čerstvé oregáno

rajčata (zbavená jadýrek)

1 stroužek česneku

sůl

lžíce olivového oleje

Na zálivku:

máslo

nasekaný libeček

1 stroužek česneku

špetka soli

Postup

Nejdřív si vysypeme mouku na vál, uděláme hlubší důlek, do kterého dáme vejce, olivový olej a špetku soli. Všechny suroviny pořádně prohněteme. V případě, že bude těsto moc tuhé přidáme trošku vody. Hněteme těsto do té doby dokud nebude pěkně tvárné, vláčné a hladké. Dáme těsto odpočinout do lednice tak cca na půl hodinky.

Domácí těstoviny

Mezitím co nám těsto odpočívá si připravíme náplň – do hmoždíře dáme čerstvé bylinky, česnek, sůl a trochu olivového oleje a vše pěkně podrtíme, přidáme k tvarohu a ricottě a promícháme. Nakrájíme si rajčata na drobno a přidáme taky ke směsi. Vnitřek rajčat jsem odstranila, aby směs nebyla vodnatá.

Tak a teď přijde ta nejhorší nejnevděčnější část :).těsto si rozdělíme na dvě části a první část začneme válet na pomoučněném vále….válíme, válíme a válíme a když už se zdá, že už to snad nejde tak pořád válíme :D. Snažila jsem se dosáhnout nějaké rozumné šířky, nebylo to teda úplně průsvitné jako papír, ale na víc jsem se už nějak nezmohla (opravdu klobouk dolů a smekám před těmi, co si válí těstoviny samy bez strojku…). Byla to pro mě taková posilovna horní části těla :). Jakmile máme těsto vyválené do požadované délky rozkrájíme ho vodorovně na sudý počet stejně širokých obdélníků – záleží na vás jak chcete mít velké ravioly. Na jeden obdélník začneme v rozestupech pokládat připravenou směsku a druhým obdélníkem směs přikryjeme. Rozkrájíme tak, aby byla směs uprostřed a zafixujeme vidličkou, aby se nám polštářky ve vodě nerozlepily.

domácí ravioli
2657f7a5f840d6a68d6d0c48b13782b478db015f0d215b2cd1ad3a84786c82d1
6aa3523324ddc1a77709eb5558a0e04b418e7aaff801241ce3fbc7ad8150e1ee
Do vroucí osolené vody vložíme ravioly a už jen čekáme než taštičky vyplavou na povrch. I když vyplavou ještě neznamená, že jsou hotovy a že jsou uvařené podle vás :). Já mám radši když jsou měkčí než na skus, takže jsem je nechala ještě chvilku povařit, i když už na mě mávaly z hladiny….

 

Mezitím necháme rozpustit máslo, které smícháme s libečkem, česnekem a solí a vznikne nám taková pěkná zálivka na těstoviny. Z čerstvých bylinek jsem vzala to, co jsem měla zrovna za oknem. Jak je možné, tak využívám čerstvý bylinky, protože jídlu dodají prostě větší čerstvost, šmrnc a šmak, tomu se nic nevyrovná.

Tak už jen zbývá vše naservírovat, přelít zálivkou, posypat sýrem a vrhnout se na ně :).

raviolyravioly

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.