Hlavní chody, Kuchtění, Maso

Wonton knedlíčky s chilli olejem

Konečně jsem se dostala k pokračování asijských dobrot. Poslední dobou nemám tolik času, nebo není nálada a nebo relaxujem a jedeme seriály. A jak jsem unavená, tak ráda vypnu a prostě se k žádnýmu psaní nedostanu. A jak si zvyknu, že večer vypnem a na něco se díváme, tak je těžký se z toho kruhu vymanit :D. Ale konečně dneska jsem se z toho vymanila. Mám strašně moc receptů, které sem chci dát, tak doufám, že se mi nebudou moc dlouho hromadit…

Wonton jsou čínské knedlíčky, které se plní různými směsi. Vyrábějí se z mouky, vajíčka a vody. A aby se nelepily na sebe, tak se jednotlivé čtverečky podsypávají kukuřičným škrobem. Nejznámější je náplň z vepřového mletého, krevet, česneku, jarní cibulky a koření. Nejčastěji se vaří v polévce nebo na páře, v některých receptech jsou dokonce smažené.

Recept na Wonton knedlíčky už znáte z receptu na asijskou polévku. Náplň může zůstat úplně stejná. A když už se s knedlíčkama děláte, tak je fajn udělat jich víc a využít je právě na další jiný jídlo. Jsou to vlastně takový asijský plněný ravioli mletým masem s chilli omáčkou :).

V originálním receptu je asi trojnásobný množství chilli vloček a chilli papriček. Jak tak pozoruju asijskou kuchyni, tak moje chuťový pohárky jsou vzhledem k pálivosti na bodě mrazu :D. Ale je to určitě jen o zvyku. Já jak si dám něco pálivějšího, tak mi přijde, že už necítím nic jiného než ostrost a nevím jak samotný jídlo chutná. Takže tenhle recept je trošku uzpůsobenej našim chutím. Samozřejmě, kdo má rád může si chilli olej trošku přiostřit.

Suroviny

Chilli olej

  • 1/2 hrnku řepkového oleje
  • 3 stroužky česneku nasekané na jemno
  • 1 lžíce jemně nasekaného čerstvého zázvoru
  • 1 jarní cibulka – nasekaná její bílá část
  • 1 lžíce chilli vloček
  • 1 lžička cukru
  • špetka soli

Wonton knedlíčky (4 porce)

  • 30 wonton knedlíčků
  • 3 lžíce chilli oleje
  • 2 lžičky černého octa (nemám, nesehnala jsem, nastudovala jsem jak byl měl chutnat a připodobnila jsem si ho k balsamicu 🙂
  • 2 lžičky sójové omáčky
  • 1 lžička cukru

Na posypání

  • jarní cibulka – zelená část na jemno nasekaná
  • koriandr – na jemno nasekaný
  • sezamová semínka

Postup

Nejdřív si připravíme chilli olej. Olej necháme v menším rendlíku zahřát. Mezitím si smícháme všechny ostatní ingredience na chilli olej. Směs nalijeme do vroucího oleje a okamžitě odstavíme z plotny. Směs bude krásně praskat a vše se v oleji krásně usmaží :).

 

Olej takhle můžeme dát do zavařovací skleničky a uchovávat až 30 dní. Je super na dochucení různých polévek, těstovin atd.

Připravené knedlíčky dáme jeden po druhém do vroucí vody a vaříme cca 5 minut.

Mezitím si v mističce smícháme chilli olej, černý ocet (kdo nemá, tak balsamico), sójovku a cukr.

Wonton knedlíčky přendáme do misky a přelijeme částí vzniklé omáčky. Posypeme koriandrem, jarní cibulkou a sezamem.

Jako není to úplně zdravý jídlo, ale v tu chvíli, když ochutnáte, tak je to vlastně jedno :D. Protože ty knedlíčky jsou naprosto boží a jen jíte a jíte :). S chilli olejem fakt opatrně, kdo nemá rád moc pálivé, tak klidně dejte oleje míň.

 

 

 

 

 

 

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*