S příchodem krásného teplého jara přišla taky rebarbora :). Chce to jí využít dokud je a upéct jí pěkně na sladko – co třeba do koláče? Já jsem teda využila našich zásob v mrazáku a využila jsem rebarboru z loňska. Roste nám na zahrádce, ale bude ještě asi chvilku trvat než vyroste do sklízecího stádia :). Neznám její zpracování jinak než do koláče, takže směle na to :). 

Suroviny

  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek celozrnné mouky
  • 1 hrnek třtinového cukru
  • 300 g bílého jogurtu
  • 2 vajíčka
  • 1/2 hrnku řepkového oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • rebarbora
  • 1 hruška
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička kardamomu

na žmolenku:

  • 80 g másla
  • 80 g třtinového cukru
  • 140 g hladké mouky

Rebarborový koláč
Postup

Troubu si předehřejeme na 170 °C. Vymažeme si plech máslem a vysypeme polohrubou moukou.

Nakrájíme si rebarboru a hrušku asi na cm kostičky a přidáme skořici a kardamom.

rebarborový koláč

V míse vyšleháme vejce s cukrem, přidáme olej, jogurt a nakonec mouku a prášek do pečiva. Vyšleháme těsto pěkně do hladka a vylijeme do plechu.

Z dalších ingrediencí si připravíme žmolenku. Těsto potom zasypeme směsí rebarbory s hruškou a posypeme žmolenkou.

rebarborový koláč

rebarborový koláč

Je to fakticky rychlovka :). Teď už jen koláček dát do trouby a nechat péct cca 35 minut.

Koláč zabral strašně málo času a byl výbornej, krásně vláčnej a rebarbora byla měkoučká a bez ostré kyselosti.

rebarborový koláč

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.