Zase nám začalo období samých narozenin a já tentokrát upekla ten samý dort dvakrát. Shodli jsme se totiž doma, že tenhle dortík nám chutná zatím úplně nejvíc. Je totiž fakt hodně vláčnej a s příchutí kávy nemá tak silnou čokoládovou chuť (což je spíš plus pro mě, protože já jsem spíš na mléčnou čokoládu). Asi udělám i nějakou cupcakovou variantu, abych ho mohla péct prostě jen tak :).

Suroviny

  • 1 a 3/4 hrnku hladké mouky
  • 2 hrnky cukru
  • 3/4 hrnku holandského kakaa
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 1 hrnek podmáslí
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 hrnek horké silné kávy

Čokoládový máslový krém

  • 180 g hořké čokolády
  • 220 g změklého másla
  • 1 velký žloutek
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 a 1/4 hrnku práškového cukru
  • 1 lžíce horké silné kávy

Postup

Předehřejeme si troubu na 185 °C.

Vymažeme si dortovou formu máslem, vysypeme moukou a můžeme se vrhnout na těsto.

V jedné misce smícháme suché ingredience – mouku, cukru, kakao, jedlou sodu, kypřící prášek a špetku soli. V mixéru pomalu vyšleháme tekuté ingredience – podmáslí, olej, vajíčka a vanilkový extrakt. V průběhu šlehání postupně přidáváme suché ingredience a potom hrnek horké silné kávy. Vše vyšleháme, aby se směs spojila a můžeme nalít do dortové formy a šup s tím do trouby. Dort necháme péct tak 40 minutek a potom necháme pořádně vychladnout.

Mezitím co nám chladne korpus si připravíme máslový krém. Do misky rozlámeme kousky hořké čokolády a dáme roztékat nad horkou vodou.

Než se nám čokoláda rozteče, začneme vyšlehávat máslo dokud nebude mít světlou a nadýchanou konzistenci, tak 3 minutky. Potom přidáme žloutek a vanilkový extrakt a šleháme další 3 minuty. Šlehání nastavíme na nižší stupeň a postupně přidáváme cukr. Mixujeme krém do hladké hmoty a přidáme lžíci horké silné kávy a postupně i rozpuštěnou hořkou čokoládu. Krém už nevyšleháváme jen mixujeme na pomalý stupeň dokud se čokoláda nespojí s máslovou směsí. Krém máme připraven a  šup s ním na dort :).

Jirka mi vždycky pomáhá korpus přepůlit – je na to expert :). Korpus jsme rozdělili na tři části. Postupně jsem namazala všechny části krémem tak, aby byl celý dort zahalený máslovým krémem. Pak už stačí na ozdobu nastrouhat hořkou čokoládu a můžeme dát dortík vychladit. Nejlepší je nechat dort přes noc, aby korpus nasáknul máslovým krémem.

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.