Vánoce tedy utekly pěkně rychle co :). Všechny ty důkladný přípravy a pak vše uteče lusknutím prstu :). Doufám, že jste si Vánoce parádně užili :), protože my tedy rozhodně jooo :)…Sice nebyl ZASE sníh, ale o to lepší vánoční atmosféra u nás doma.

Nám skončily vánoční radovánky, ale ani se nestihneme rozkoukat a už máme různé narozeninové a svátkové oslavy. Narozeninové radovánky po Vánocích začínají mojí mamkou :). Takže i když máme plné pupíky už tak dobrého jídla, tak jsem vymýšlela co mamce uvařit k večeři a co jí upéct za dortík. Chtěla jsem to udělat tak, aby se nemusela o nic starat a vzala jsem si vše co se týče jídla do své režie.

Máme poslední dobou takovou tradici, že každý kdo má narozeniny nebo svátek má právo si “objednat” co chce k jídlu :). A mamka si objednala vepřovou panenku – objednávka byla přijata a hlavička začala šrotovat v jaké kombinaci jí vymyslím. V poslední době jsme si hodně oblíbili fakt jednoduchý jídla s malým množstvím ingrediencí. K vepřové panence uděláme cibulovou omáčku na víně a budeme jí podávat s pečenými brambůrkami na rozmarýnu.

Suroviny

pro 4 osoby

  • 8 větších brambor
  • 800 g vepřové panenky
  • 2 žluté cibule
  • 1 červená cibule
  • 200 ml bílého vína
  • máslo na smažení
  • trocha řepkového oleje na smažení
  • šťáva z půlky citrónu
  • smetana ke šlehání
  • olivový olej
  • rozmarýn
  • 6 stroužků česneku (neloupaných)
  • sůl
  • pepř

Postup

Nejdříve si předehřejeme troubu na 190 °C. Brambory oloupeme, přepůlíme a dáme vařit cca na 10 minut. Je potřeba, aby nebyly úplně uvařené, protože se potom budou péct v troubě další hodinu :). Tyhle brambory jsem odkoukala od Jamieho Olivera a jsou teda mňamózní :). Je to zase něco trošku jiného.

Do zapékací mísy, ve které budeme brambůrky péct dáme trochu olivového oleje – tak 5 polévkových lžic, aby se nám pak všechny brambory pěkně omastily. Dále přidáme lístky rozmarýnu, neoloupané stroužky česneku, sůl a pepř. Nedávno jsme objevili v Kauflandu bezva věc – připravené bylinky ve vaničce. Vždycky kupuju bylinky v květináčích a doufám, že se chytnou a dál budou růst. Bohužel většinou se nechytnou, protože tyhle rostlinky jsou určený k okamžitý spotřebě. A tahle vanička s bylinkama je o to lepší, že nemusíte řešit květináč a ještě je toho tam tak dvakrát nebo třikrát tolik :). Bohužel je výběr omezený a mají jen mátu, tymián a rozmarýn, škoda ještě by se hodila bazalka….:). A ty neloupaný stroužky česneku jsou taky super, protože jídlu dodá tenhle pečený česnek zase úplně jiný aroma a chuť, zkuste to :).

Pečené brambory s rozmarýnem

Až budou brambory předvařené, dáme je do zapékací mísy a pořádně promícháme se všemi ingrediencemi, které jsme si na ně předem nachystali. Já pekla brambory hodinku a půl, protože se pekly v keramické míse a tam trvá o něco déle, než se rozpálí a pokrm se začne péct. Jinak v klasické skleněné míse nebo na vyšším plechu bude stačit tak hodinka pečení.

Pečené brambory s rozmarýnem

Teď je potřeba ohlídat si čas, kdy dát panenku taky péct do trouby společně s bramborama, aby se pak obě jídla upekly stejně :). Já si to vypočítala tak, aby šla panenka do trouby v půlce doby, kdy se pečou brambory. Panenka se peče pak tak cca 20 – 25 minut – podle toho jak moc jí chcete mít propečenou. Nejdřív si maso osolíme, opepříme a dáme zprudka opéct na pánvičku, aby se maso zatáhlo a šťáva zůstala uvnitř masa. Jakmile je panenka opečená ze všech stran, dáme jí do zapékací misky nebo plechu a přidáme do trouby k bramborám.

Vepřová panenka

Mezitím si můžeme začít připravovat omáčku k panence. Nakrájíme si nadrobno cibulku a dáme smažit na másle a trošce oleje (aby se máslo nepřipalovalo). Až cibulka začne malinko zlátnout podlijeme jí bílým vínem. Necháme alkohol odpařit a přidáme citrónovou šťávu a trochu smetany. Necháme ještě chvilku probublávat ( cca 5 minutek), odstavíme z ohně a přidáme zbytek másla. Omáčku osolíme a opepříme a podle chuti buď ještě zjemníme smetanou nebo přidáme citrónovou šťávu.

V průběhu kdy nám cibulka sklovatí a zlátne bychom se taky měli věnovat příběhu, který se odehrává v troubě :). Nevím jak vy, ale já když dělám dva plechy v troubě naráz, tak jsem z toho lehce nesvá a bojím se, aby se jídlo udělalo rovnoměrně. Takže tak po 10 minutách, kdy jsme dali panenku do trouby a pekla se pod bramborami jsem zapékací nádoby prohodila, aby panenka pěkně chytla barvu. Brambory vyndáme z trouby a jakoby je zmáčkneme šťouchadlem na brambory, aby se trošku zploštili a dáme je péct zpět.

Za dalších 10 minut je potřeba zkontrolovat teplotu panenky, aby byla akorát uvnitř růžová a ne vysušená :). Ideálně by měla mít panenka 60°C uprostřed masa, aby byla upečená tak akorát. Teploměr ukázal přesně teplotu, kterou jsme potřebovali, brambůrkám se už utvořila taky krásná zlatavohnědá kůrčička na povrchu, takže pečící mód můžeme ukončit.

Panenku servírujeme společně s pečenými bramborami i s česnekem (šlupka jde ze stroužku krásně jemně sundat a samotný česnek je vážně výborný :)). A papání se povedlo už jen podle toho jak si všichni šmakovali – a to mám vždy největší radost a díky tomu mě tak moc baví bařit. Vidět jak lidem chutná a mají plná spokojená bříška :)).

Vepřová panenka s cibulovou omáčkou

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.