Jarní počasí už se pomalu rozjíždí a my máme před sebou Velikonoce :). Letos přišel čas zkusit upéct můj první velikonoční mazanec :). Protože Jirka nerad oříšky a já zase rozinky, upekla jsem mazance dva. Kromě toho, že mi při pečení trošku víc popraskaly se podle mě chuťově rozhodně povedly :). 

Suroviny

  • 750 g polohrubé mouky
  • 375 ml mléka
  • 40 g čerstvého droždí
  • 2 žloutky
  • 150 g moučkového cukru
  • 150 g másla
  • hrst nasekaných vlašských oříšků namočených v rumu
  • hrst rozinek namočených v rumu
  • hrst mandlových lupínků na posypání
  • nastrouhaná kůra z menšího citrónu
  • dřeň z 1 vanilkového lusku
  • špetka soli
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • 1 vejce na potření mazance
  • pečící papír

Postup

Velikonoční mazanec

Mouku smícháme s moučkovým cukrem. Přidáme dřeň z vanilkového lusku, sůl, muškátový oříšek a nastrouhanou citrónovou kůru. V malém kastrolku rozpustíme máslo a necháme trochu vychladnout.

Mezitím si připravíme kvásek. Polovinu dávky mléka zahřejeme tak, aby bylo vlažné. Rozdrobíme do něj droždí, přidáme lžíci cukru, trochu mouky a umícháme řídké těstíčko, které necháme chvíli vykynout – tak 15 minut.

Nakynutý kvásek přidáme ho do mísy k mouce. Ve zbylém mléce rozmícháme 2 žloutky a přilijeme do těsta. Přidáme rozpuštěné máslo a těsto zpracováváme dokud není hladké a nelepí se na stěny mísy. Já jsem těsto míchala pomocí mého chytrého pomocníka Bosch Mum 🙂 – prostě na něj nedám dopustit. Vyndáme ho z mísy na vál a ještě ho trošku na závěr prohněteme.

Těsto vrátíme do mísy, poprášíme moukou a necháme tak hodinku kynout. Po hodince rozdělíme těsto na dvě poloviny ( pokud děláte dva bochánky) a do 1 poloviny přimícháme vlašské ořechy namočené v rumu a do druhé zase rozinky. Trvá delší dobu než se nám směs zapracuje. V případě, že začne těsto trošku lepit přidáme ještě trochu mouky :). Těsta pěkně prohněteme a necháme kynout další hodinku.

Rozehřejeme si troubu na 180 °C.

Z podruhé vykynutých těst vytvarujeme kulaté bochánky. Plech vyložíme pečícím papírem a dáme na něj bochánky, které necháme kyout ještě tak 20 minutek. Před pečením povrch bochánků pomažeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Potom nůžkami nakrojíme bochánek ve tvaru kříže a dáme péct do rozehřáté trouby.

Velikonoční mazanec

Mazance pečeme při této teplotě asi 5 minut. Potom teplotu snížíme na 150 °C a pečeme bochánky asi 50 minut. Špejlí potom ověříme jestli jsou bochánky správně upečené, špejle by po vytažení neměla mít na sobě ani kousek těsta. A já měla bochánky trošku potrhané, protože jsem je nehnětla dostatečně dlouho 🙂 – ale na chuti to rozhodně nic nemění :).

Velikonoční mazanec

Tak Vám přeji moc krásné Velikonoce a dobrou chuť :).

Velikonoční mazanec

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.