Mám tři formy na bábovku a zatím jsem bábovku pekla akorát dvakrát :), ale forem na bábovky prostě musím mít nespočet :D. Tak jsem si řekla, že bych zase jednou mohla tuhle klasiku udělat. Nechtěla jsem ale úplnou klasiku – olejovou bábovku. Na mě je tahle klasická varianta prostě moc suchá, takže jsem se rozhodla, že bude s tvarohem, protože ta je rozhodně parádně vláčná :). Jirka zajásal, že bude konečně taky bábovka a já se dala do práce….

Suroviny

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 160 g změklého másla
  • 200 g hrubé mouky
  • 3 vejce
  • 200 g třtinového cukru
  • 1 kypřící prášek
  • špetka soli
  • na jemno nastrouhaná kůra z 1 citrónu
  • šťáva z půlky citrónu
  • 1 lžička vanilkového aroma nebo 1 dužinu z vanilkového lusku
  • 2 lžíce kakaa

Postup

Nejdříve si předehřejeme troubu na 170 °C, vymažeme si formu na bábovku máslem a vysypeme polohrubou moukou.

Tvarohová bábovka

Vyšleháme máslo společně s cukrem, žloutky a citrónovou kůrou dokud nám nevznikne světlá pěna. Do této směsi přidáme tvaroh, šťávu z poloviny citrónu a případně vanilkové aroma nebo dřeň z lusku.

Tvarohová bábovka

V další míse si smícháme suché ingredience – mouku a kypřící prášek postupně vmixujeme do tekuté tvarohové směsi.

Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh a opatrně vmíchejte do těsta. Pokud chcete mít bábovku jen světlou tvarohovou nalijte těsto do formy a dejte péct do trouby. Já jsem se rozhodla pro dvojbarevnou bábovku, takže jsem první polovinu těsta vylila do formy. Do druhé poloviny jsem přimíchala dvě lžíce kakaa, dala do formy a šup s bábovkou do trouby :).

Tvarohová bábovka

Bábovku pečeme necelou hodinku. Špejlí si můžeme ověřit, zda těsto není uvnitř bábovky syrové. Po vychladnutí jí posypeme moučkovým cukrem a můžeme servírovat :).

Tvarohová bábovka

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.