Hlavní chody, Maso, Rýže a těstoviny

Thajské červené kari

Už tak před půl rokem jsem koupila červenou kari pastu. Jednou jsem si totiž u číňanů dala krevety s červeným kari a byly děsně dobrý. Takže moje klasika – zkusím s touhle pastou uvařit něco doma.

Nejdřív jsem si myslela, že bych si kari pastu vyrobila, ale bohužel je potřeba dost specifických ingrediencí například galangal (něco jako zázvor), kafírové limety nebo citrónová tráva. Jasně asi bych tyhle věci sehnala v Sapě, ale malá 8 měsíční Anička by to asi nevydržela :D. Protože to by bylo určitě na celodenní výlet a samé ochutnávání tamních dobrot. Každopádně tam určitě někdy vyrazíme, protože asijskou kuchyni máme fakt v oblibě :).

Tuhle kari pastu, co jsem použila prodávají běžně v supermarketech. Já jí koupila v Tescu. Chtěla jsem uvařit taky prvně něco thajského. Takže jsem si vybrala Thajské červené kari. Zkusila jsem ho jednou a za 14 dní jsem ho dělala znova :D. Je totiž naprosto boží, jsme z toho úplně nadšený. Taková svěží nasládlá ostřejší chuť s naším oblíbeným koriandrem nás fakt nadchla :). Navíc je super, že je to fakt rychlý jídlo, takže se dá klidně připravit i v týdnu po příchodu z práce.

Suroviny

na 5 porcí

  • 1 kg kuřecích prsou
  • sůl
  • pepř
  • 2 žluté cibule nakrájené na kostičky
  • 3 lžíce červené kari pasty
  • 1 menší cuketa
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 6 stroužků česneku
  • 400 ml kokosového mléka
  • 400 ml polotučného mléka
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce sladké chilli omáčky
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 4 lžíce rybí omáčky
  • 4 lžíce šťávy z limetky
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 3 bobkové listy
  • 2 lžičky sušené bazalky

K servírování

  • čerstvý koriandr
  • šťáva z jedné limetky

Postup

Nejdříve si nakrájíme potřebné ingredience. Maso si nakrájíme na kostičky, cibuli na drobno a cuketu na tenké proužky. Kuřecí maso  osolíme, opepříme a po menších dávkách dáme postupně smažit na pánev.

Osmažené kousky masa dáme stranou. Potom na stejné pánvi osmažíme dozlatova cibuli, přidáme červené kari, cuketu, česnek a zázvor a necháme chvilku smažit.

Přidáme 200 ml kokosového mléka a 200 ml polotučného mléka. Necháme chvíli probublávat. Vedle ve větší misce si smícháme zbylé kokosové mléko, polotučné mléko a kukuřičný škrob. Směs přilijeme do pánve a přidáme zbylé ingredience. Necháme pozvolna vařit dokud není cuketa dostatečně měkká. Případně pokud je potřeba můžeme ještě dohustit kukuřičným škrobem.

Thajské kari jsem podávala s jasmínovou rýží. Na závěr je úplně nejlepší kari pokapat limetkovou šťávou a nešetřit s čerstvým koriandrem. Limetka a koriandr jsou taková nej tečka na závěr :).

 

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*