Já tak strašně ráda peču takový mini dortíky. Nejvíc samozřejmě cupcakes a muffiny, protože existuje spousta variací. Nedávno jsem měla narozeniny, takže to chtělo zase něco sladkého a svěžího :). Jenže jsem nechtěla dělat klasické těsto z mouky, ale něco krémového a zdravějšího. Cheesecake byl první volba, ale rozhodla jsem se ho upéct ve zmenšených proporcích 🙂 – vlastně do muffinových formiček. První várka šla do práce a potom musela být ještě druhá runda, protože se fakt parádně povedly a navíc nezaberou moc času :).

Suroviny

na 24 mini cheesecakes

Korpus:

  • 200 g na hrubo namletých vloček
  • 130 g namletých mandlí (klasické celé se slupkou)
  • 80 g másla
  • 95 g cukru
  • 1 lžíce mleté citronové kůry

Krém:

  • 3 nízkotučné tvarohy (1=200 g)
  • 1 zakysaná smetana (250 g)
  • 4 vejce
  • 180 g cukru
  • 1 lžíce vanilkové esence

Ovocné zdobení:

  • 1 jablko
  • 1 hruška
  • voda na podlití
  • trocha cukru
  • lžíce skořice
  • 3 plátky želatiny
  • vlašské ořechy na dozdobení

Mini cheesecakes

Postup

Nejprve si rozehřejeme troubu na 175 °C.

Vyložíme muffinové formičky papírovými košíčky.

Smícháme vločky, mandle, cukr, citronovou kůru a rozpuštěné máslo. Směs dáváme do košíčků, upěchujeme, aby se nám potom vytvořil pevnější korpus. Dáme péct do trouby asi na 10 minutek, dokud nám povrch vločkové směsi nezezlátne.

Mini cheesecakes

Mezitím si můžeme připravit krém. Vyšleháme tvaroh se zakysanou smetanou a s cukrem dokud nevznikne hladký nadýchaný krém. Přidáme vanilkovou esenci a vejce a znovu vyšleháme dokud nevznikne kompaktní hladký krém.

Jakmile nám vychladnou vločkové korpusy rozdělíme krém do jednotlivých formiček a dáme znovu do trouby tak na čtvrt hodinky. Potom necháme vychladnout a pustíme se do zdobení.

Mini cheesecakes

 

Já jsem si řekla, že smíchám nějaké ovoce se želatinou :). Měla jsem jablíčka a hrušky, takže padla volba na ně. Plátky želatiny necháme nabobtnat v troše studené vody tak 10 minut. Nakrájíme si jablko a hrušku na menší kostičky, dáme do hrnce, zalijeme takovým množství vody, aby se ovoce trošku dusilo. Přidáme skořici a trošku cukru a necháme vařit do změknutí. Nabobtnanou želatinu zahřejeme dokud se nerozpustí a přidáme do ovocné směsi, kterou už dále nevaříme. Necháme chvíli odpočinout a potom ovoce nalijeme na krémové košíčky, dozdobíme ořechy a můžeme dát do lednice zatuhnout :).

Mini cheeesecakes

 

 

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.