Po Vánocích jsme všichni přetláskaní vším možným a nemožným a najednou přijdou další narozeninové a svátkové oslavy, kdy by se měly dělat dorty a zase hodovat a hodovat :D. U nás těch narozenin bývá po Vánocích strašně moc, takže se vždycky připravuju na několikanásobnou salvu sladkostí :). 

Přes Vánoce mají všichni strašně moc cukroví a dalších dobrot, takže když nastane to potěšení udělat někomu narozeninový dort – konkrétně první v pořadí je mamka, tak se snažím udělat něco chuťově jiného :). A jelikož vím, že už těch sladkostí má mamka dost, snažila jsem se udělat “odlehčenější” variantu a upéct nějaký ovocný dort. Nechtěla jsem používat mražené ovoce, ale nějaké čerstvé, takže volba padla na hrušky.

Dortový korpus jsem upekla stejný jako v tomto receptu: https://kure-v-sukni.cz/mlsavy-ovocny-dort/.

Základní smetanový základ je také stejný, jen jsem si pohrála s jiným ovocem a s domácím karamelem :).

Suroviny

Krém:

750 g mascarpone

2 smetany ke šlehání

300 g nadrobno nakrájených hrušek (oloupané)

3 polévkové lžíce moučkového cukru

6 plátků želatiny

na ozdobu:

na drobno nakrájenou hrušku (neoloupanou)

větší hrst na hrubo nasekaných vlašských ořechů

Karamel:

300 g třtinového cukru

200 ml smetany ke šlehání

125 g másla

Nejdřív si vyšleháme mascarpone s moučkovým cukrem do hladkého krému. Potom přidáme šlehačku a vyšleháme tužší krém.

Do hrnce si připravíme želatinu s trochou vody a necháme, aby nám želatina hezky nabobtnala. Potom dáme hrnec na plotnu a necháme ji chvilinku povařit.

Svěží hruškový dort

Přidáme nakrájené hrušky a trošku cukru, ještě chvilinku necháme probublat a odstavíme hrnec z plotny.

Svěží hruškový dort

Necháme směs chvilku vychladnout, aby nebyla úplně horká a postupně jí začneme zašlehávat do připraveného krému. Já jsem krém dala ještě asi na tři hodinky do lednice, aby mi víc ztuhl a dalo se s ním líp manipulovat.

Svěží hruškový dort

Mezitím si můžeme připravit karamel. Z uvedených ingrediencí uděláme skoro plnou zavařovací skleničku karamelu. Takhle můžeme mít karamel hned připravený k použití na různý dobroty jako palačinky, vafle, zmrzliny a další mňamkózní dezerty, kterým by tahle poleva slušela.

Do vyššího hrnce dáme zkaramelizovat třtinový cukr. Trvá to docela dlouho, protože cukru je fakt hodně.  Průběžně cukr mícháme, občas i odstavíme hrnec z plotny a zamícháme, aby se nám vznikající karamel nepřipaloval. Do zkaramelizovaného cukru přidáme máslo a mícháme dokud se nerozpustí – pozor karamel ztvrdne jako kámen.

Jakmile je všechno máslo rozpuštěné, přidáme smetanu a mícháme tak dlouho dokud se nám ztvrdlé hrudky znovu nerozpustí. Chce to trpělivost, trvá to fakt docela dlouho :). Vznikne nám hustší omáčka, odstavíme jí z plotny a přelijeme přes sítko do uzavíratelné sklenice.

Zkontrolujeme krém v lednici a pokud je ztuhlý tak akorát, aby pak na dortu neutíkal z korpusu ven, můžeme začít kompletovat dort. Vrstvíme krém v pořadí korpus, krém, korpus, krém, korpus a potom celý dort pokryjeme větší vrstvou smetanového krému. Ozdobíme nakrájenými hruškami, posypeme vlašskými oříšky a z karamelu uděláme takovou ozdobnou mřížku. Dort je pak nejlepší po nočním odpočinku v lednici :).

Svěží hruškový dort

 

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.