Copak si představíte pod pojmem rizoto? Já jsem si vždycky představovala jako rizoto, to co nám naservírovali ve školní jídelně  tedy smíchanou obyčejnou rýži s nějakou konzervovanou zeleninou, masem, sýrem atd. V domnění, že tohle je rizoto jsem žila pěkně dlouho :). A taky, že doma jsme rizoto dělali úplně stejně a říkali jsme mu rizoto – protože to pro nás byla prostě směs s rýží :). Až teprve, když jsem se víc začala zajímat o vaření se mi odhalilo pravé italské :). 

S naším rizotem nemá italské rizoto vůbec nic společného. Maximálně má společné jen to, že směs je připravovaná také s rýží, ale ne s ledajakou rýží :).

Správné rizoto se připravuje přímo z rýže určené na rizoto (Arborio je asi nejznámější) . Arborio rýže je krátkozrnná varianta rýže seté. Při vaření zůstávají zrna pěkně tvrdší na skus, ale přitom jsou mazlavá. Rýži před vařením totiž nepropíráme ve vlažné vodě, ale necháváme – škrob je v tomto případě žádoucí :).

Příprava se od “našeho” rizota liší. Rýži necháme pěkně pomalu probublávat s bílým vínem, vývarem a pak se přidají různá ochucovadla a další ingredience. Zase můžeme nechat popustit uzdu fantazii, protože rizoto můžeme připravit s čímkoliv – stačí i jen čerstvé bylinky, parmezán a je to vynikající pochoutka.  Je to docela dlouhodobý proces, protože rýže se vaří pozvolna a postupně se zapracovává víno, pak vývar….

Zatím jsem rizota zkoušela tři – parmezánové s bazalkou, mrkvovo-celerové a špenátové s kuřecím masem. Právě to třetí bych si s vámi dneska uvařila :).

Suroviny

90 g cibule

25 g másla

200 ml bílého suchého vína

200 g rýže

sůl

pepř

1,5 litru zeleninového vývaru

1 lžíce olivového oleje

250 g kuřecích prsou

Postup

Připravíme si klasický zeleninový vývar – nebudu lhát, když nemám čas tak si prostě vypomůžu kostkou gelového bujónu od Knorru.

Mezitím si zpěníme nakrájenou cibulku na másle. Až pěkně zesklovatí, přidáme rýži a směs mícháme tak dlouho dokud se nám vše pěkně nepromíchá. Jakmile máme cibulku s rýží hezky pospolu, tak přilijeme víno a za občasného míchání necháme, aby se vypařil alkohol a víno se zredukovalo tak na poloviční dávku :). Potom začnu postupně přidávat vývar – já jsem přidávala po jedné velké sběračce. Jakmile vám přijde, že je směs už taková lepivá, tak přidávám další část vývaru. Postupně za stálého míchání necháváme probublávat a cca po 45 minutách vaření, můžeme přidat nasekaný špenát, sůl a pepř. Necháme směs ještě tak 10 minutek probublávat a máme rizoto téměř připravené.

V návodech jak uvařit rizoto většinou tvrdí, že trvá cca 20 minut – mě se to ještě nikdy nestalo :D. Já tedy mám ráda rýži měkčí a ne úplně na skus, takže o to déle se s ní mazlím. Záleží jen a jen na vás – prostě ochutnávejte a ochutnávejte dokud se vám tvrdost rýže nebude líbit :).

Kdo chce může nechat rizotko jen takto špenátové bez masa. Ale já jsem přidala ještě na závěr osmažené kousky kuřecího masa na olivovém oleji.

“Naše” rizoto už tituluju jenom rýžová směs a když chci opravdu dělat rizoto, tak připravím právě tohle :). A za tu pracnější přípravu rozhodně stojí ;)….

Italské rizoto

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.