Asi jako většina lidí zbožňuju grilování nebo spíš bych mohla říct, že celá naše rodina je ujetá na grilování. Není nad to, když začne být trošku teplejší jaro, vysvitne první sluníčko a u nás začne první grilování na zahradě pokračuje druhé a třetí, střídají se různé druhy mas, k tomu grilovaná zelenina sýry a další bašty :). U toho popíjíme chlazené pití, hrajeme karty, rozprávíme a jíme – prostě parádní rodinná pohoda :). Sice mám v létě spíš chuť na svěžejší jídla, ale grilování nikdy nepohrdnu. Jenže jakmile se namlsám grilování, tak si tak nějak zvyknu i na dobrý pečený masíčko.

Přes týden tolik času na vaření nemám, ale chuť na pečený maso byla velká :D. Chtěla jsem upéct nějaké maso, které bych mohla dát bez problémů i za studena do práce – něco jako vepřovou pečeni. Jenže jsem nechtěla, aby to byla nějak extra tučná verze, tak jsem lovila a lovila  a našla recept na pulled pork v toustech – nebo-li trhané pečené vepřové maso v toustech (nebo v burger bulkách). Jedná se o anglický výraz, který znamená dlouho pečené nebo grilované vepřové maso,které je tak měkké, že se dá nádherně natrhat vidličkou na vlákýnka a dál s tím můžete provádět nespočet variací.

Já jsem se rozhodla pro variaci s toustem, salátkem, červenou cibulkou a česnekovým dresingem. Do toustíku do práce mě ještě napadlo, že si nakrájím hroznové víno – pro zpestření chutí :). Ještě jsme si to s přítelem hezky rozdělili – já našla recept a Jirka vše naložil a upekl. Já pak přišla z práce a přepadla mě u vchodu úžasná vůně masa 🙂 – jo je to můj šikulka.

Suroviny

  • 1,5 kg vepřové krkovice (prorostlejší není vůbec na škodu)
  • 3 lžíce soli
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1 lžička drceného česneku
  • větší špetka pepře
  • toustový chléb
  • salát
  • červená cibule
  • česnekový dresing
  • hroznové víno (pokud chcete)

Postup

Maso by se mělo naložit pěkně den dopředu. Takže den před pečením si maso z vršku i zespodu hezky nožem nařízneme na mřížky (aby se lépe vsáklo koření). Posypeme směsí solí s cukrem, trochu promneme, aby se sůl s cukrem víc vsákla a dáme do lednice do druhého dne.

Pulled pork

Pulled pork

Druhý den si vezmeme naložené maso a veškerou sůl a cukr z masa setřeme a šťávu, kterou pustilo maso v kombinaci s ochucovadly vylijeme. Rozehřejeme troubu na 120°C. Znovu okořeníme veškerým kořením, tentokrát už bez soli a cukru a dáme péct do trouby přiklopené zhruba na 6-7 hodin.

Trhané maso

V průběhu této dlouhé doby maso přelíváme výpekem každou hodinu a půl, tedy celkem 3 x v průběhu pečení.

Trhané maso

po 6 hodinách odklopíme víko a pečeme ještě půl hodinky odkryté, aby se nám na masíčku vytvořila křupavá kůrka. Každopádně vám můžu říct, že už po pěti hodinách je znát, jak už je krásně křehké.

Pak už masíčko jen vyndáme z trouby a ještě horké roztrháme vidličkou na vlákna – tak se ještě líp nasákne vypečená šťáva. Nešlo to jinak, musela jsem vám sem dát video. Když jsem to natáčela slintala jsem :).

My jsme si trhané maso dali do toustů. Toust jsme si namazali tenkou vrstvou česnekového dresingu, potom jsme položili maso, salát a červenou cibuli nakrájenou na plátky. Já si ještě potom dala navíc plátky hroznovýho vína. Kombinace pečenýho masa a zeleniny byla prostě mňamózní :).

Tousty s trhaným masem

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.