Po dlouhé době jsem se zase dostala k napsání receptu – jsem hanba. Přitom vařím, fotím a zaznamenávám o sto šest, ale prostě na to nějak nebyla vhodná doba. Tahle pečená krůtička byla každopádně tak výborná, že jsem si tenhle recept musela prostě napsat a podělit se :). Ještě jak už začíná být taková sychravá zima – tak tenhle oběd je fakt zahřívací. 

Suroviny:

Na 6 porcí, cca 3 hodiny vaření

  • 2 krůtí stehna (moje měly asi 2 kg dohromady)
  • 4 menší žluté cibule
  • 3 červené cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 400 g rajčat z konzervy
  • 300 ml drůbežího vývaru (já dala masox plus vodu)
  • 5 lístků bobkového listu
  • lžíce tymiánu
  • sůl
  • pepř

Příloha:

  • 2 menší dýně
  • olivový olej
  • 2 stroužky česneku
  • sůl

Postup:

Rozpálíme si nejdřív troubu na 220°C. Omyjeme, osušíme a osolíme krůtí stehna a dáme je na rozpálené pánvi osmažit ze všech stran – z každé strany cca 3 minutky. Měla jsem co dělat, abych našla tak velkou pánev, protože ta krůta byla asi fakt obrovská :D. Jakmile máme stehna osmažená dáme je stranou.

Na té stejné pánvi dáme osmažit cibuli nakrájenou na větší kusy tak na 10 minut dokud nezkaramelizuje. Přidáme lehce pokrájený česnek a necháme ještě 1 minutu smažit.

Potom podlijeme vývarem, přidáme plechovku s konzervovanými rajčaty, bobkový list, tymián, sůl a pepř a necháme tak 5 minut lehce probublávat.

Potom směs přidáme do pekáče, kde jsme si připravili stehna, přikryjeme alobalem nebo poklicí a dáme do trouby dusit na 45 minut. Potom zmírníme teplotu na 180 °C a necháme péct cca další dvě hodiny.

Mezitím si nakrájíme dýni na měsíčky a dáme na pečící papír na plech. Smícháme si olej s rozmačkaným česnekem a solí a potřeme jednotlivé kousky dýně. Zhruba v půlce pečení krůty – tedy tak za 1 hodinu od té doby co jsme snížili teplotu na 180 °C dáme péct i dýni a pekáč s krůtou odklopíme, aby se nám maso pěkně opekl.  Takhle necháme péct dalších 45 minut až hodinu. V průběhu poslední doby pečení občas přelijeme maso vypečenou šťávou.Trouba nám peče jídlo sama – to je úplně nejlepší 🙂 .

Maso se pak úplně rozpadá a je měkoučký jako máslo. Tohle zaručeně zařazujeme do našeho jídelníčku. Jirka dokonce prohlásil, že je to lepší než svíčková :). A jak to krásně zahřeje hmmmm. I ty barvy jsou takový podzimní.

 

 

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.