Jak je krásně teploučko, ptáci zpívají, zeleň vzkvétá a rostlinky se připravují na jaro, tak i já se připravuji na jaro s otevřenou náručí :). Vítám náznaky toho jarního vánku s tvarohovým koláčkem s malinama. Nevím jak vy, ale já jsem v zimě zvyklá, že si dám jídlo co mě zahřeje, jídlo co mě zasytí a tak nějak si “ukládám” zásoby, abych se obalila proti zimě :). Letošní mráz, ale není takový a jak přišel tak odešel – snad už nás nečeká moc sněhové nadílky.

Rozhodla jsem se, že by bylo fajn navodit si už trošku jarní atmosféru tvarohovým koláčem. Původní verze byla s křehkým těstem, ale tak nějak jsem se nechala zlákat zdravější formou a korpus na koláč prošel trošku “fitness” režimem :D. Koukneme se tedy na tuhle zdravější dobrotu, u které se snad tolik nehřeší…

Suroviny

Na korpus budeme potřebovat:

5 – 6 lžic rozemletých ovesných vloček

5-6 lžic rozemletých vlašských ořechů

1 lžíce chia semínek

5 vajíček

5 lžic třtinového cukru

5 lžic olivového oleje

1/2 prášku do pečiva

Na krém si připravíme:

1 smetana ke šlehání (250 ml)

500 g polotučného tvarohu

moučkový cukr (podle toho kdo jak rád sladké :))

maliny (jelikož nejsem Maruška vypomohla jsem si malinami v konzervě :))

Postup

Měli bychom si nejdřív připravit troubu, protože samotná příprava korpusu je fakt rychlovka :). Rozpálíme troubu na 180°. Na začátek přijdou na řadu ona Chia semínka:). Jedná se o poměrně novou věc, s boomem zdravého životního stylu a raw stravování se tyhle malé potvůrky rvou o pozornost. Ale o téhle super potravině bude článek příště :). Lžíci Chia semínek smícháme s 3 lžícemi vody a necháme cca 10 minut. Mezitím než nám chia semínka vytvoří gel vyšleháme tuhý snížek ze všech pěti vajíček. Za stálého šlehání přidáváme třtinový cukr, žloutky (vždy po jednom) a nakonec veškerou sypkou směs (rozemleté ovesné vločky, rozemleté vlašské ořechy a kypřící prášek) a olivový olej. Vznikne nám poměrně tekutá směska, kterou vylijeme do vysypané formy na koláč. Koláček schováme do trouby a necháme ho svému osudu tak 40 minutek.

Zdravý korpus na koláč

 

 

 

 

 

 

Jakmile je korpus tak akorát pružný na dotek a má světle hnědou barvu je připraven na chladnutí. Necháme ho pěkně odpočívat a připravíme si tvarohový obleček.

Smetanu vyšleháme do šlehačky a postupně začneme přišlehávat 500 g tvarohu a moučkový cukr. Vychladlý koláč přikryjeme tvarohovým krémem a na vrch pro ještě lepší chuť naaranžujeme maliny. Já měla maliny kompotované, takže jsem se snažila všechnu šťávu pěkně dostat pryč a pokládala jsem maliny jednotlivě, abych měla jistotu, že neukápne malinová šťáva vedle. Nedám sice dopustit na čerstvé ovoce, ale můžu říct, že kompotované má taky něco do sebe. Ovoce je pak šťavnatější a koláček nasákne více malinovou příchutí. A teď už se můžeme jen zakousnout, no není to fešák…

Tvarohový koláč s malinamiTvarohový zákusek s malinami

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.