Těšíte se na Vánoce? Já tedy strašně moc, miluju Vánoce :). Miluju tu “pohodu”, miluju to jídlo, miluju pohádky, vůni, výzdobu, vánoční stromeček, ale rok od roku mám problém s vymýšlením dárků – a asi nejsem jediná :). O to komplikovanější nastane situace, kdy po Vánocích přijdou na řadu ještě narozeniny mých nejbližších :D. To už člověk člověk neví jestli chytne nějakou inspirace ještě na narozeninové dárky, ale na dorty k narozeninám se inspirace najde vždycky :).

Mamka a můj přítel mají pár dní po Vánocích narozeniny, takže nejvíc si asi lámu hlavu s tím co dobrého pro ně upeču :). Loni jsem se rozhodla, že upeču Jirkovi čokoládový dort. Troufám si říct, že většině mužského pokolení se odvděčíte čokoládovou dobrotou :). Takže jsem hledala ten nejvíc čokoládový dort, který bych ozdobila nějakou povánoční sněhovou tématikou. Myslím, že dort, který jsem objevila je asi nejčokoládovější co jsem kdy jedla :). Co vy na to….dáme čokoládové orgie? 🙂

Suroviny

Korpus

  • 100 g tmavé čokolády
  • 225 g másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 35 g kakaa
  • 1 vejce
  • 6 žloutků
  • 6 bílků
  • 90 g hladké mouky
  • 150 g rozemletých mandlí

Čokoládový krém

  • 200 g mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 30 g medu
  • 420 g kvalitní čokolády
  • 120 g másla

Marcipán na potažení

  • 200 g sušeného mléka
  • 200 g cukr moučka
  • 2 lžičky oleje
  • 3 lžičky mandlového aroma
  • trošku vody

Čokoládová poleva

  • 250 g kvalitní čokolády
  • 200 g smetany ke šlehání

Postup

Nejdříve si připravíme korpusový základ. Rozehřejeme si troubu na 175 °C. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Počkáme až trochu vychladne, postupně přimícháme do změklého másla a vyšleháme do pěny. V jiné misce si vyšleháme celé vejce, žloutky a 50 g cukru do husté pěny.

V ještě další misce ušleháme z bílků a zbylého cukru tuhý sníh. Čokoládové máslo spojíme zlehka se žloutkovou pěnou (zabalujeme). Potom stejným způsobem vmícháme sníh. Nakonec do hmoty vmícháme mouku, kakao a rozemleté mandle, opatrně promícháme, aby se vše spojilo. Formu na dort vyložíme pečícím papírem a pečeme asi 40 minut. Potom korpus necháme pěkně vychladnout.

Mezitím si připravíme čokoládový krém. Do misky rozlámeme čokoládu. Připravíme si mléko, smetanu a med do kastrůlku a přivedeme k varu. Jakmile začne směs vřít, naleju jí na rozlámanou čokoládu. Počkáme až čokoláda změkne a promíchám směs do hladké hmoty. Ručním šlehačem na nejnižší otáčky začnu čokoládový krém šlehat do zchladnutí a potom postupně přidávám za stálého šlehání změklé máslo. Jak krém bude postupně chladnout tak směs začne houstnout.

Dort rozdělím na tři části – dvakrát prokrojíme, potřeme tužším krémem a naaranžujeme zpátky dohromady. Zbytkem čokolády pokryjeme celý dortík a dáme do lednice ztuhnout.

Zatímco dort chladne připravíme si marcipánovou dečku. Prosejeme moučkový cukr a sušené mléko. Přidáme olej, aroma, trošku vody a vše pořádně promícháme do husté hmoty. Mělo by se se směsí pracovat jako s plastelínou. Pokud je těsto řidší přidáme podle potřeby ještě sušené mléko a moučkový cukr. Vyválíme mandlovou pokrývku a pokryjeme jím celý dort a uhladíme do hladka, aby nevznikly žádné záhyby. Trochu marcipánu si necháme na ozdobení dortu.

Připravíme si polevu – ganache. Smetanu přivedeme k varu, nalijeme na čokoládu a vymícháme do hladké konzistence. Počkáme až poleva trochu vychladne, aby držela a přelijeme jím celý dort. Dáme dort na chvilku vychladnout do lednice. Rozválíme si marcipán a vykrájíme si ozdoby na dort – já jsem si vybrala sněhové vločky jako symbol zimy :). Ozdobíme dort marcipánovými ozdobami a čokoládová nádhera je na světě :).

čokoládový dort

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.