Konečně je tady sezóna borůvek – moje nejoblíbenější ovoce:). Každý rok se těším až začne ta sezóna celodenního sbírání v lese a bolavých zad s vidinou borůvkových hodů :D. Loni tolik borůvek nebylo, ale letos to je teda jiná hitparáda :). V pondělí jsme byly ženy z rodiny na borůvkách a s vervou jsme každá nasbírala 4 litry. Takže zásoba do mrazáčku na koláč, na koktejly a čerstvé padly hned na lívanečky k snídani a padnou ještě na dobrotu kamarádce na svatbu.

Strašně ráda snídám a asi jako všichni si to užíváme vždycky o víkendu, kdy je na nějakou lepší snídani víc času :). Já na sladký jídla tolik nejsem, spíš šunka sýr, nebo ztracené vejce s holandskou omáčkou, ale těmhle lívanečkům prostě neodolám….

Suroviny

Pro 4 osoby

  • 3/4 hrnku mléka
  • 2 lžíce octa
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 2 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 vejce
  • 2 lžíce rozpuštěného másla

Tvarohový krém:

1 měkký tvaroh (250 g)

pár lžíc mléka

borůvky

Postup

Nejdříve si smícháme mléko s octem a necháme pět minutek pěkně pracovat :).

Mezitím si smícháme sypké suroviny (hladkou mouku, cukr, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl).

Do mléka s octem vyšleháme vejce a rozpuštěné máslo. Přidáme sypké suroviny a pořádně rozmícháme metličkou, abychom se zbavili moukových hrudek a vzniklo nám hladké těstíčko.

Rozpálíme olej a smažíme malé lívanečky. Otočíme na druhou stranu vždy, když se začnou na povrchu tvořit bublinky.

Připravíme si tvarohový krém. Já jsem použila Jaroměřický měkký tvaroh, přidala jsem pár lžic mléka – aby byla směs jemnější a pro chuť vsypala borůvky. Ale záleží jen na vás co máte rádi. Lívanečky se dají ochutit v podstatě čímkoliv:). Ještě posypat borůvkami na parádu zasypat moučkovým cukrem a dobrota je na světě :). Jsou taaak lehoučký a rozplývají se na jazyku, že se to ani moc nedá považovat za hříšnou snídani :D.

Lívance s borůvkami

Lívance s borůvkami

A jen tak mimochodem – tyhle lívance dělám už nějaký ten pátek – nebo spíš sobotu, ale zveřejnila jsem recept až teď. Jirka se totiž chopil díla, naservíroval úžasně lívance a ještě udělal boží fotky – no mám já doma ale šikulu 🙂

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.