V září ještě můžeme cítit záchvěvy léta, tak proč si neudělat lehký ovocný dortíček :). Měla jsem zase výmluvu proč tuhle dobrotu udělat – mamča slavila svátek a já chtěla samozřejmě překvapit nějakou dobrotou :). Nevím jak u Vás, ale u nás v rodině je to tak, že mužská část osazenstva má nejradši čokoládové sladkosti a ženská část miluje ovocné, tvarohové, jogurtové a tak dále :). Takže bylo jasný, že pro mamku musím najít nějaký ovocný dortík. Nechtěla jsem dělat Cheesecake, ale pěkně dort s pečeným korpusem. Narazila jsem na ovocný dort od Smooth cooking a bylo jasno :). Přítel mi nakoupil ještě čerstvé ovoce – v září se pořád dají sehnat krásné jahody, borůvky i maliny a já se dala do díla.

Suroviny

Na dort s průměrem 22 cm (12 porcí)

Korpus:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 200 g třtinového cukru
  • 10 polévkových lžic slunečnicového oleje
  • 20 polévkových lžic vlažné vody
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva

Krém:

  • 750 g mascarpone
  • 2 šlehačky
  • 300 g lesních plodů
  • 3 polévkové lžíce moučkového cukru
  • 6 plátků želatiny
  • Na ozdobu:
  • borůvky, jahody, maliny, máta

Postup:

Nejdříve si rozehřejeme troubu na 180 °C. V misce si vyšleháme třtinový cukr se 4 žloutky (bílky dáme stranou, budeme je potřebovat na sníh). Jakmile bude vyšlehaná směs do pěny přidáme mouku, olej, vodu a kypřící prášek. Vyšleháme sníh a postupně zabalujeme do těsta. Do formy vytřené máslem a vysypané moukou vylijeme těsto a dáme péct do trouby na 30 minut.

Na krém si do misky připravíme mascarpone s moučkovým cukrem, vyšleháme do pevnějšího krému a přidáme dvě šlehačky, mixujeme tak dlouho dokud nebude šlehačka vyšlehaná a krém nebude tekutý. Do hrnce si připravíme želatinu – smícháme jí s trochou vody a necháme nabobtnat tak 10 minutek. Potom dáme hrnec na plotnu a začneme vařit a přidáme ovoce – chvilinku necháme probublat a pak odstavíme z plotny. Necháme směs chvíli vychladnout, aby nebyla úplně horká a potom postupně za stálého míchání přidáváme do ušlehaného krému.

Rozkrojíme si vychladlý korpus na tři části a střídavě dáváme krém korpus, krém korpus. Na horní vrstvu korpusu dáme další vrstvu krému a natřeme i stěny dortu. Teď už stačí jen nahoru nasypat hromadu ovoce a na ozdobu ještě dodat pár mátových lístků. Takhle ozdobený dortík dáme ztuhnout přes noc do ledničky.

Dort jsme rozkrojili v neděli ráno a do večera z něj nezbyl ani drobeček :D. Korpus nasaje vlhkost z krémů a pak se jen rozplývá na jazyku. Jemnost krému potom krásně doplňuje šťavnatá chuť ovoce…prostě lahoda 🙂

Mlsavý ovocný dort

 

 

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.