Jelikož jsem hodná dceruška, tak jsem chtěla rodiče přivítat z dovolené s tím, že jim udělám pořádný guláš s knedlíkem a jako dezert nějaký koláček. Vždycky je takhle vítám z delší dovči, aby je pěkně přivítala vůně domova a domácího jídla:). Chtěla jsem udělat vyzkoušený koláč s tvarohem a s malinami. Jenže jsem si bohužel nepřekontrolovala ingredience a zjistila jsem, že lednice fakt nenabízí pět vajíček, který je potřeb na korpus. Ještě k tomu byla neděle, takže u nás na vesnici byl otevřen jen jeden malý krámek s potravinami – aspoň něco. Do supermarketu se mi pro vajíčka fakt jet nechtělo, tak jsem zkusila štěstí – ejhle vajíčka neměli, klasika :D.

Když už jsem z krámku odcházela začala jsem si v hlavě promítat všechny ingredience co mám a co by se z toho dalo vykouzlit. Měla jsem rybíz a maliny ze zahrádky, mascarpone, tvaroh a smetanu. Tak mi hlavou blikl nápad a běžela jsem pro piškotky. Nakonec mě napadlo, že bych mohla zkusit něco jako ovocné svěží tiramisu. V těchto přetrvávajících vedrech dokonce takovýhle dezert bodne víc než nějaký koláč. Takže představuji svoje malinovo – rybízové osvěžení :).

Suroviny

  • kulaté piškoty
  • 2 velké hrsti rybízu
  • hrst malin a ostružin
  • 2 vanilkové cukry
  • 250 ml smetany
  • 250 g mascarpone
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 2 vrchovaté lžíce moučkového cukru

Postup

Čím větší nádobu budete mít tím víc rybízu bude potřeba. Já jsem připravila dezert do dvou keramických obdélníkových mističek o velikosti cca 17 x 7 cm. Nejdřív si připravíme rybízové pyré. Rozmixujeme rybíz dohromady s dvěma pytlíčky vanilkového cukru.

Rybízové pyré

 

Potom rybízovou šťávu propasírujeme přes sítko, abychom se zbavili jadýrek. Přidáme lžíci smetany, promícháme a máme připravené pyré na piškoty.

Rybízové pyré

 

Rybízové pyré

Dále si smícháme mascarpone s tvarohem, 2 lžícemi cukru a s necelou smetanou. Vše pěkně promícháme do jemného krému a máme připravenou smetanovou peřinku.

Smetanový krém

Dno mističky pokryjeme první vrstvou piškotů, přelijeme je rybízovým pyré a pokryjeme smetanovým krémem. Pokračujeme s další vrstvou piškotů, rybízovým pyré a smetanovým krémem.

Malinovo-rybízové osvěžení

 

Malinovo-rybízové osvěžení

Malinovo-rybízové osvěžení

Nakonec pokryjeme horní vrstvu malinami a rybízem a dáme vychladit do lednice.

Malinovo-rybízové osvěžení

Malinovo-rybízové osvěžení

Můžu říct, že jsem ráda, že vajíčka nebyly, protože tohle bylo mnohem lepší :). Lehčí kyselá chuť rybízu v kombinaci s vychladlým smetanovým krémem pěkně osvěžila chuťové pohárky:)

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.