Chodíte do Subway? My jsme tam byli jen párkrát a jednou jsme si takhle chtěli dát ještě něco sladkýho. Zlákaly nás tam makadamový sušenky. Byly ještě teplý, takže se fakt nedalo odolat :). No a jak jsme si kousli, tak nás dostaly – měkoučký s kouskama bílý čokolády a makadamových oříšků…

Nedávno jsem si na ně vzpomněla a rozhodla jsem se, že je udělám. Oříšky jsem sehnala na zodo.cz a pustila se do toho.

Suroviny

  • 210 g hladké mouky
  • 210 g polohrubé mouky
  • 1 lžička sody
  • 1 lžíce kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 340 g změklého másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 250 g bílého cukru
  • 3 střední vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 175 g bílé čokolády nakrájené na kousky
  • 160 g nasekaných makadamových oříšků

Postup

Předehřejeme si troubu na 180 °C.

V jedné míse smícháme mouku, kypřící prášek, sodu a sůl.

Ve druhé míse začneme šlehat máslo a postupně přidáváme cukr, dokud nemá směs krémovou konzistenci. Tohle by bylo ideální, ale máslo musí být opravdu úplně měkounký. Já ho měkounký neměla, takže se mi celá směs pořád lepila na šlehací hlavici a málem jsem zavařila mixér :D. No nic musela jsem s tím bojovat až do konce, přece to nevzdám že jo….alespoň poučení pro příště.

Do vyšlehaného másla s cukrem začneme postupně přidávat vajíčka – jedno po druhém a nakonec vanilkový extrakt.

Do takto připravené hmoty začneme při nižších otáčkách šlehání přidávat směs s moukou – v tuhle chvíli jsem se modlila aby se mi ten mixér fakt neurval :D. Ale jak říkám, základ je úplně změklé máslo, pak všechno půjde jako po másle :).

Jakmile bude směs promíchaná opatrně přimícháme kousky čokolády a nasekané makadamové oříšky.

Na pečící papír postupně klademe takový malý bobánky těsta. Doporučuju větší rozestupy mezi jednotlivýma sušenkama, protože díky máslu se pěkně roztečou do stran. Může se potom stát, že z plánovaných 10 sušenek na plechu máte jednu velikou – ehmm a to se stalo přesně mě u dvou plechů ze tří :D.

Tak takhle přesně to vypadat nemá

Sušenky pečeme tak 15 minutek – dokud nejsou trochu zlatavý na povrchu. Vyndáme je z trouby a necháme je pěkně vychladnout, aby horké máslo ztuhlo. Pak už můžeme jenom zobat :). Jestli chcete sušenky měkčí, takový žvejkavější, tak doporučuju uskladnit cookies do nádoby bez přístupu vzduchu, aby neztvrdly.

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.