Hlavní chody, Kuchtění, Maso

Kuřecí maso v kokosovo – rajčatové omáčce s Parathou

Už jsem to tady určitě psala a asi se budu opakovat, ale my máme děsně rádi indický jídla. Od tý doby co jsme zjistili jak nám chutnaj, tak zkouším různý indický recepty doma. Tomu taky odpovídá moje sbírka koření. Většinou je nastřádám, když si myslím, že už mi docházej a nutně potřebuju dokoupit. Ve skutečnosti mi vůbec žádné koření nedochází, já jsem jen líná zkontrolovat naše zásoby. Takže teď to u nás ve spíži vypadá tak, že mám 5 pytlíků garam masala, koriandru a římského kmínu…..ale co už no :). Máte to taky tak? Mě se to stává teda nejen s kořením, prostě obecně nemám moc přehled o tom co doma máme nebo nemáme a pak jsem občas překvapená, co vše nenajdu :D. A tím, že vařím jídla z různých zemí, tak mám hodně různých surovin v zásobě. Každopádně k tomuhle jídlu jsem si potřebovala dokoupit jen kokosové mléko – to moc často v zásobách nemáme :).

Za poslední dobu jsme hodně sledovali na youtube různý indický kanály s vařením. Když občas snídáme díváme se na to jak někdo vaří :D. No a právě na jednom kanále jsme chytli inda, kterej dělal suprový placky Paratha. V Indii mají různý druhy placek. Já měla ještě kromě těchto placek – Naan, ten je asi nejrozšířenější. Ale v týhle placce hraje velkou roli máslo a práce s těstem. Placka je potom taková křehčí a je tvořená víc vrstvama. Vypadalo to, že je to strašně jednoduchý a nezabere to moc času. Tak jsme si řekli, že je zkusíme právě i k týhle rajčatovo – kokosový omáčce.

No co vám budu povídat…moji rodiče k nám přišli v 11 dopoledne na oběd a já si říkala, že je hromada času a začala jsem vařit až když byli u nás. Nakonec jsme jedli až ve dvě :D. Omáčka je super rychlá to je fakt v pohodě, ale ty placky nám teda daly fakt zabrat. Nakonec jsme se na ně vrhli s Jirkou oba a měli jsme co dělat. Ale pro příště vím, že si mám některý věci připravit dopředu a bude to rychlejší. Každopádně stojej za to – jsou fantastický.

Jirka ještě vymyslel, že bysme k tomu mohli udělat takovej jogurtovej dip. Vlastně jen klasickej bílej jogurt se sladkou chilli omáčkou. No a ta celková kombinace byla úplná bomba. Naši řekli, že by nám udělili michelinskou hvězdičku a my byli děsně rádi, že se všechno takhle povedlo :).

Takže omáčka a dokonce i ty placky budeme určitě dělat. Akorát u placek musím postupně vychytat techniku a to jedině jejich opakováním :). Jinak e do nich dává fakt dost másla, takže rozhodně nejsou na nějakou dietku :D. A kdyby se vám nechtělo dělat placky, tak se k omáčce hodí klasicky rýže.

Suroviny

pro 5 osob

  • 1 kg kuřecích prsou
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžičky semínek římského kmínu
  • 4 cibule nakrájené na jemno
  • 200 g rajčatového pyré
  • 2 lžičky kurkumy
  • 1 lžička chilli
  • sůl
  • 400 ml kokosového mléka
  • 2 lžičky garam masala

Placky Paratha

na 10 ks

  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml vlažné vody
  • 200 g másla

Postup

Nejdřív si připravíme těsto na placky Paratha. Potřebuje totiž před úpravou tak 30 minut odpočívat. Rozehřejeme si 20 g másla. Do hnětacího robotu dáme mouku, sůl, vodu a rozpuštěné máslo. Hněteme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladké těsto. V případě potřeby můžete přidat ještě trochu mouky. Potom těsto přikryjte potravinovou fólií a nechte tu půl hoďku odpočinout.

Mezitím si připravíme omáčku. Kuřecí maso nakrájíme na menší kostičky a osmažíme v hluboké pánvi na oleji. Maso smažíme ve vícero várkách, aby se na pánvi nezačalo dusit, ale aby se opeklo dozlatova. Jakmile máme všechny kousíčky opečené, dáme maso stranou.

Na rozpálenou pánev dáme smažit cibuli s římským kmínem. Jakmile je cibulka lehce zbarvená, přidáme rajčatové pyré, sůl, kurkumu a chilli. Necháme tak 5 minut probublávat na mírném ohni a potom směs rozmixujeme dohladka. Já jsem si omáčku přelila do nádoby a rozmixovala tyčovým mixérem. Potom jí vrátíme zpět na pánev, přidáme kuřecí maso, kokosové mléko a necháme na nejmenším plameni vařit cca 10 – 15 minut. Nakonec přidáme koření garam masala a případně ještě dosolíme dle chuti :).

Po tý půl hodince se můžeme vrátit k plackám. Teď přijde ta nejtěžší část. Dám vám sem video, podle kterého jsem placky překládala, aby to bylo jasnější:

Z placky vyválíme delší váleček a rozkrájíme ho na 10 zhruba stejných dílků. V kastrůlku rozehřejeme tak 50 g másla, které bude určené na potírání placek. Pokud pojedete podle videa, tak jsem překládala placky podle toho druhého způsobu.

Dílek si vyválíme do něčeho jako je obdélník a pomažeme ho rozehřátým máslem tak, aby bylo po celé ploše a lehce posypeme hladkou moukou. Těsto pak překládáme jako takovou skládanou harmoniku. Jakmile se dostaneme nakonec a přeložíme poslední proužek, tak tenhle vysoký proužek těsta zabalíme do šneka. Konec šneka dáme dospodu a na plocho jej rozválíme do tenké placky.

Na rozehřátou velkou pánev (my máme litinovou pánev, ale bude stačit jakákoliv pánev s nepřilnavým povrchem) dáme placku a na vršek dáme rozpustit máslo. Na videu používají ghíčko (to je přepuštěné máslo, které se v indii hodně používá na smažení, i když už nejen v Indii :)), já ho neměla a vystačila jsem si s klasickým máslem. Placku potom průběžně otáčíme, aby se nám rovnoměrně osmažila z obou stran. Jakmile bude mít hezkou zlatavou barvu z obou stran, tak je placka hotová.

Jenom abyste věděli postup jooo….nevím, jestli ty placky někdy zvládnu sama. To bysme doma asi museli mít 3 metrovou pracovní desku :D. Jirka se staral o to, aby se placky pěkně osmažily na pánvi a já mezitím válela další placku, která měla přijít na řadu a takhle pořád dokola a dokola :).

Potom co už máme placky zdárně dosmažený, si dáme do menších mističek jogurt a na vršek dáme trochu sladké chilli omáčky. Servírovali jsme omáčku v mističkách, k tomu placky na talíři a každému mističku s jogurtovým dipem. Ta kombinace byla prostě mňamózní :).

 

 

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*