Znáte přípravu masa Sous Vide? Sous vide je jedna z metod úpravy potravin. Potraviny se vaří ve vakuu při nízké teplotě. Díky tomu si pokrmy zachovávají cenné vitamíny a přirozenou šťavnatost. Dokud jsem se nezačala dívat na kuchařské pořady, tak jsem tuhle techniku na úpravu potravin vůbec neznala. Potíž je v tom, že v těchto receptech na metodu Sous vide používají speciální přístroje. A jak na to, když si nechci žádný takový přístroj kupovat?

Nakonec to vyřešil jeden večer s vysíláním pořadu – Kluci v akci. V tomto díle připravovali právě kuřecí maso Sous vide a jen ze surovin, který máte doma :). Takže jsem se do toho samozřejmě taky nadšeně pustila.

Suroviny

  • čtyři kuřecí prsa
  • snítky tymiánu
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce jablečného džusu
  • 4 větší brambory
  • 1 menší brokolice
  • tři stroužky česneku

Postup

Předehřejeme si troubu na 90 °C. Připravíme si na plech tři obdélníky z pečícího papíru – abychom kuřecí maso do papíru mohli dobře zabalit. Dáme na papír kuřecí prsa, osolíme, dáme tymián a pokapeme jablečným džusem.Kuřecí prsa začneme do papíru zabalovat a zároveň uhlazovat tak, aby se nevytvořily vzduchové bubliny. Uděláme ze tří prsou tři balíčky, které na plechu dáme péct do trouby na 45 minut.

Sous vide

 

Sous vide

 

Sous vide

Mezitím si uvaříme brambory v osolené vodě a připravíme si brokolici. Brokolici uvaříme, aby byla ještě lehce křupavá. Necháme rozpálit trochu olivového oleje na pánvi, přidáme uvařenou brokolici, rozmačkaný česnek, sůl a pepř a necháme tak pět minut opékat.

Po 45 minutách vyndáme kuřecí maso z trouby, vyjmeme z pečícího papíru a na másle osmažíme zlehka z obou stran na pánvi pěkně do zlatova. Maso nepřepečeme, jde jen o to, aby získalo pěknou zlatou barvičku.

Sous vide

 

Sous vide

 

Potom kuřecí maso pěkně rozkrájíme na silnější plátky, přidáme přílohu a můžeme servírovat. Masíčko je krásně šťavnatý a křehký…no rozhodně se k Sous vide “po domácku” vrátím.

 

Kuřecí Sous vide

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.