Máte rádi koblížky? My si občas koupíme nějaký ten čokoládový nebo plněný koblih koupíme v Tescu a jak si na něm pochutnáme :). A takhle jednou mi přišel zase po měsíci časopis Food a díval se na nás koblížek z titulní stránky :D. Bylo jasný co upeču o víkend a že jich nebude úplně málo, aby taky nikdo z naší rodiny nestrádal, že jo :). 

Těsto je obdobný jako na šišky nebo na vdolky :), ale jak jim člověk dá koblížkovej tvar, tak jsou jako víc k nakousnutí. A poleva? Tý se meze nekladou – já zvolila s hořkou čokoládou a s kokosem.

Suroviny

Těsto:

  • 250 ml polotučného mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 40 g čerstvého droždí
  • 60 g změklého másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 4 žloutky
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 4 lžíce tuzemáku

Poleva:

  • 100 g hořké čokolády
  • 50 ml smetany
  • 20 g másla
  • mletý kokos na posypání

Postup

Do poloviny vlažného mléka přidáme vanilkový cukr, droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Máslo, cukr a žloutky utřeme do pěny. V míse smícháme mouku se špetkou soli, přidáme vzešlý kvásek, máslovou pěnu, zbylé mléko a rum. Robotem vypracujeme hladké vláčné těsto. Zformujeme do bochánku a dáme do vysypané mísy vykynout. Těsto přikryjeme potravinovou folií a dáme kynout na teplé místo cca 30 minut nebo až zdvojnásobí objem.

Až bude těsto vykynuté, rozválíme jej na pomoučněném vále tak na 1,5 cm silný plát. Vykrajovátkem vykrájíme větší kolečka a do koleček vykrojíme ještě menší kolečko, aby měly tvar koblížků. Já moc vykrajovátek nemám, takže jsem větší kolečka vykrojila sklenicí a dírku uprostřed zdobítkem na dort.

Na pomoučněném vále je zase necháme kynout cca 20 minutek. Mezitím si v hlubší pánvi rozpálíme olej. Až budou koblížky vykynuté můžeme smažit – jde to fakt rychle :).

 

Než nám tyhle smažený dobrůtky vychladnou připravíme si polevu. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, máslo a smetanu. Koblížky pak do polevy namáčíme a můžeme je posypat kokosem.

 

Vypadalo to, že koblih je strašně moc a že je ani nemůžeme sníst. Ale to tady ochutnáme, a tahle se nepovedla, ty si vezmeme do práce a  ty dáme rodičům na ochutnání až vlastně za dva dny nebylo nic :).

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.