Hlavní chody, Kuchtění, Maso

Kachní prsa s brusinkovou omáčkou a salátem

V poslední době mi nějak čas nepřeje, abych se dostala k psaní :). Buď jsem moc unavená nebo má Anička jiný názor. Ale dneska to vypadá nadějně, tak sem musím dát recept na naše v poslední době dost oblíbená kachní prsa. Kupujeme je teď docela často. Zkouším je dělat na různé varianty, ale vždycky se vrátím k tomuhle úplně prvnímu receptu. Kachním prsům prostě sluší nasládlá chuť a ani není potřeba nějaká velká příloha, stačí salát. Navíc je tohle maso fakt rychlý na přípravu, takže se do nich můžu vrhnout i v týdnu – proč si neudělat v týdnu radost že jo :).

Suroviny

  • 2 kachní prsa s kůží
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce brusinkové marmelády
  • 3 datle
  • 1 lžíce vinného octa
  • červené víno
  • polníček
  • rajčata
  • balsamico

Postup

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Kachní prsa omyjeme a důkladně osušíme. Tenkou kůži a takové ty blanky na spodku prsou opatrně odstraníme, tak by se nám maso mělo propéct rovnoměrně a nemělo by se stahovat. Kůži lehce nařízneme do slabších pruhů.

Prsa důkladně osolíme a opepříme z obou stran a dáme péct na rozpálenou pánev nejdříve kůží dolů. Pečeme tak dlouho dokud nebude kůrčička hezky křupavá. Můžeme na ní poklepat vidličkou na zkoušku :). Průběžně přitom sléváme sádlo, které se z kůže uvolňuje. Jakmile máme kůrčičku propečenou, tak otočíme kachnu na druhou stranu a necháme chvilinku propékat na barvu. Potom prsa otáčíme ještě na další strany a necháváme vždy chvilku propéct.

Jakmile máme kachnu ze všech stran opečenou dáme jí ještě chvilku dopéct na 10 minut do trouby. Kdo má rád kachnu krvavější, tak tenhle krok může vynechat :). My jí máme rádi spíš lehce narůžovělou.

Zatímco se nám kachna dopéká v troubě, si můžeme v mixéru rozmixovat brusinkovou marmeládu, datle a 1 lžíci vinného octa. Do rozpálené pánve, kde se pekly prsa přidáme trochu červeného vína a necháme zredukovat a odpařit. Přidáme rozmixovanou omáčku, minutku necháme povařit a odstavíme z plotny.

My jsme si ke kachně dali odlehčenou přílohu. V misce jsem promíchala polníčkem s přepůlenými cherry rajčátky a troškou olivového oleje.

Po 10 minutách vyndáme kachní prsa z trouby. Šťávu, která se uvolnila smícháme s brusinkovou omáčkou. Kachní prsa nakrájíme na plátky a přelijeme omáčkou z brusinek. K tomu si nachystáme salát, který ještě můžeme pokapat balsamicem.

Tohle je pro nás celkem návyková záležitost – už jsem je dělala třikrát :D. Což je u mě asi rekord ve vaření stejného jídla několikrát za sebou :).

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*