Jirka už mi několikrát vyprávěl, jak bylo u nich doma každou neděli upečeno něco sladkého :). U nás doma to taky tak bylo, dokud jsme byli menší :). Takže občas je na mě menší nátlak jestli taky náhodou nebudu každý víkend dělat něco sladkýho. Už druhý víkend peču, tak jsem zvědavá jak dlouho mi to vydrží :). Minulý týden jsem pekla perník a tenhle víkend jsem si řekla, že taky tedy něco upeču. 

Rozhodla jsem se pro “americkou”klasiku a to Apple pie. Akorát tohle není jenom jablečný koláč, ale taky hruškový a pudinkový. Do toho pošmournýho dne se koláč s jablky a skořicí fakt hodí, protože tak hezky zahřeje – teda když se jí ještě teplej a ta vůně hmmmm :).

Suroviny

Korpus

  • 375 g hladké mouky
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • špetka soli
  • 175 g másla nakrájeného na kostky
  • 5 lžic ledové vody
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • 1 vejce

Náplň

  • 110 g másla
  • 1 vanilkový pudink
  • 100 ml vody
  • 75 g krupicového cukru
  • 75 g třtinového cukru
  • 3 jablka
  • 3 hrušky
  • skořice

Postup

Nejdřív si připravíme korpus. Smícháme mouku, cukr, máslo a sůl a mícháme dokud se nám nevytvoří drobenka. Postupně přidáváme vodu, potom šťávu z citrónu a vejce. Uhněteme krásné hladké těsto, zabalíme do potravinové folie a dáme odpočinout tak na půl hodinky do ledničky.

Troubu předehřejeme na 220 °C. Mezitím co nám těsto odpočívá si můžeme oloupat jablka a hrušky a nakrájet je na tenké plátky.

Jablečno - hruškový koláč s pudinkem

Odpočinuté těsto rozdělíme na dvě části. Jednu větší část využijeme na korpus. Rozválíme těsto na tenký plát a vyložíme jím vysypanou formu na koláč.

Jablečno - hruškový koláč s pudinkem

Začneme si připravovat náplň. Rozpustíme si v pánvi máslo, vmícháme jedno balení vanilkového pudinku, přidáme vodu, oba cukry a chvilku necháme probublávat dokud nám směs víc nezhoustne – měla by se táhnout. Nakrájená jablka a hrušky navrstvíme na korpus, posypeme lehce skořicí a zalijeme je připravenou směsí.

Jablečno - hruškový koláč s pudinkem

Jablečno - hruškový koláč s pudinkem

Druhou část těsta rozválíme na tenký plát, který položíme na jablka. Uprostřed můžeme vyříznout křížek. Koláč dáme péct do trouby nejdřív na 220 °C po dobu 15 minut. Potom snížíme teplotu na 180 °C a pečeme dalších 35 – 45 minut.

Jablečno - hruškový koláč s pudinkem

Jablíčka v koláči jsou krásně měkká a pudink drží všechnu šťávu hezky pohromadě :). A když si naservírujete jeden kousek ještě teplý aaach, to jsou potom sladké orgie :).

Jablečno - hruškový koláč s pudinkem

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.