Konečně jsem se taky dostala k sepsání našeho oblíbenýho receptu – tohle jídlo můžeme jíst klidně celý týden :). Když na tím tak přemýšlím, tak tohle bylo snad první jídlo, který jsem Jirkovi uvařila. Nikdy před tím lasagne nejedl a já mu upekla celý pekáč. Nakonec si je nosil do práce celý týden a nemohl se jich nabažit. Od tý doby se staly naší oblíbenou italskou dobrotou. Zkoušela jsem i další nerajčatový variace lasagní, ale to prostě nebylo ono :).

Suroviny

na 6 porcí

  • Lasagne (já kupuju většinou v Lidlu, když jsou italské týdny, ale občas i Panzani)
  • 500 g mletého masa
  • řepkový olej
  • 2 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 3 lžíce sušené bazalky
  • 200 ml červeného vína
  • pasírovaná rajčata 150 ml
  • 1 konzerva krájených rajčat
  • Grana Padano nebo Parmezán
  • sůl
  • pepř

Bešamel

  • 500 ml mléka
  • 40 g másla
  • 2 velké lžíce hladké mouky
  • 1 lžička muškátového ořísku
  • sůl
  • pepř

Postup

Cibulku si nakrájíme nadrobno a dáme jí smažit do hluboké pánve. Jakmile cibulka hezky zesklovatí, tak přidáme mleté maso a necháme pěkně smažit, dokud maso nebude na oko hotové.

zalijeme červeným vínem a necháme lehce vyvařit. Potom přidáme rajčata v konzervě, rajčatový protlak a bazalku a necháme probublávat.

Na mírném ohni vaříme tak dlouho dokud nebude červené víno vyvařené (neucítíme chuť alkoholu). Na závěr přidáme rozmačkané stroužky česneku a ještě lehce povaříme a dochutíme solí a pepřem.

Základní masovou směs máme hotovu a můžeme se pustit do bešamelu. V kastrůlku necháme rozehřát máslo, přidáme hladkou mouku a uděláme jíšku. Následně za stálého míchání přiléváme mléko a dobře rozmícháme, aby se nám z jíšky neutvořily hrudky. Přidáme najemno nastrouhaný muškátový oříšek, sůl a pepř a vaříme do zhoustnutí – bešamel by měl mít konzistenci řidšího krému.

Předehřejeme si troubu na 180 °C. Připravíme si pekáček a vrstvíme vždy jednu vrstvu lasagní, masovou směs, bešamel a strouhaný sýr.

Takhle pokračujeme dokud nebudeme mít pekáček plný nebo dokud nespotřebujeme všechny ingredience. Končíme vrstvou lasagní, kterou přelijeme bešamelem a postrouháme sýrem. Dáme péct do trouby cca na 45 minut nebo dokud nejsou lasagne krásně měkké 🙂

 

 

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.