Což takhle dát si nějakou dobrotu z dovolenkových zemí – co třeba Itálie a pizza? Nikdy jsem ještě těsto na pizzu nedělala, byla jsem vždycky jen “pokladač” ingrediencí nebo jsem vytvořila pizzu z listového těsta, abych si to všechno usnadnila. A úplně nejlepší bylo, když jsem si koupila mraženou pizzu a na ní jsem dala další vrstvu ingrediencí, aby pizza měla aspoň nějakou chuť. Ale tentokrát jsem se zařekla, že vyzkouším pořádné italské těsto a dám si s tím trochu práce :). A jelikož už začíná být pěkný pařáček, tak jsem si vyhrála jen s bylinkami, mozzarellou a rajčaty. V jednoduchosti je krása ne :).

Suroviny

z uvedeného množství upečete 2 větší pizzy

Těsto:

  • 3 a 3/4 hrnku hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 čajové lžičky olivového oleje
  • 2 čajové lžičky soli
  • lžička cukru
  • 1 1/2 hrnku vlažné vody

Náplň

  • 4 balíčky mozzarelly
  • 4 rajčata
  • 1 hrneček pasírovaných rajčat
  • 4 stroužky česneku
  • 2 polévkové lžíce sušené bazalky
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 hrsti čerstvého oregána
  • Nastrouhaný eidam na posypání

Postup

Nejdříve si připravíme těsto. Droždí rozmícháme s vlažnou vodou. Smícháme mouku, 2 lžíce olivového oleje sůl a cukr a vše rozmícháme, aby se všechny ingredience lehce spojily. Potom postupně vmícháváme vodu s droždím. Těsto zpracujeme tak, aby nebylo úplně lepivé a aby drželo pohromadě. V případě, že bude trochu řidší, přidáme ještě hladkou mouku dokud nedostaneme tvárnou kuličku těsta. Na povrch těsta ještě zapracujeme 2 lžičky olivového oleje a necháme asi hodinu odpočinout, aby se nám těsto pěkně rozrostlo :).

Vypracované těsto

 

Důležité je si hned rozehřát troubu – mě trouba dovolila dát docela vysokou teplotu 250 ° – víc se z ní nedalo vyždímat. Nechala jsem jí rozpálenou akorát po dobu kynutí těsta.

Mezitím si můžeme připravit omáčku na potření pizzy. Smícháme pasírovaná rajčata, olivový olej, sůl, pepř, bazalku a česnek.

pasírovaná rajčata s bylinkami

Jakmile je těsto vykynuté, rozdělíme ho na dvě části a začneme tvořit parádní pizza základ. Dáme si na plech pečící papír, začneme těsto lehce vytahovat v ruce a potom ho můžeme prsty dopracovat na pečícím papíru. Mě se tedy nepovedlo udělat jí správně do kulata, ale vytáhla jsem jí do jakéhosi obdélníku. S další částí uděláme totéž a pak už můžeme jen zdobit a vymýšlet kombinace :).

Kynuté těsto

Já jsem potřela oba pizzové základy rajčatovou omáčkou, potom jsem pokladla rovnoměrně mozzarellu nakrájenou na kostičky, nakrájenými plátky rajčat, čerstvým oreganem a nakonec jsem vše posypala strouhaným sýrem.

MozzarellaRajčataPizza s mozzarellou

Pak už jen nechat pizzu pěkně propéct v troubě asi na 10 – 15 minut a je hotovo. Jak je pizza rozpálená na maximum, tak se upeče opravdu rychle. Kdyby trouba neumožňovala teplotu na 250 °při 220°by se měla dělat tak 20 minutek. Do trouby jsem je dávala po jednom plechu, abych měla jistotu, že se mi propečou pěkně rovnoměrně :).

A už jen naservírujeme pizzu na talíř :). Můžu říct, pizza se mi stejně nejvíc líbí, když je připravená a ozdobená před pečením, protože pak se všechny ingredience spečou a už to není tak veselé :).

Pizza s mozzarellou

Pizza

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.