Kuchtění, Něco navíc

Italská foccacia se sušenými rajčaty

Nevím jak vy, ale jakmile začne být pěkný počasí, kdy se dá sedět venku, začneme grilovat. Přes léto grilujeme fakt dost často a už si pak vymýšlíme různý novinky, abysme nedělali pořád to stejný. A nejde jenom o to grilované maso nebo zeleninu, ale taky o přílohu co k tomu.

Asi dva měsíce zpátky jsem narazila na Foccaciu – chléb “chudých” z Itálie. Strašně jsem ho vždycky chtěla ochutnat.  Říkala jsem si jak těžký bude ho upéct. Vůbec jsem netušila, že je to taková brnkačka :). Upekla jsem ho poprvé – zmizel ještě teplý asi za 20 minut :D. A myslím, že nedávno jsem ho dělala už tak po šestý. No zkrátka se toho chleba nemůžeme nabažit a ke grilování nebo jen tak k večeři je to naprosto super rychlá příloha :). Navíc se dá ochutit fakt vším možným co máte rádi – sušený rajčata, olivy, rozmarýn atd….

Suroviny

Chléb na 1 plech

  • 500 g hladké mouky
  • 400 ml teplé vody
  • lžička soli
  • 7 g sušeného droždí
  • olivový olej na pokapání před pečením
  • hrubozrnná sůl
  • sušená rajčata nebo jiná dobrota na posypání
  • sušené oregano

Postup

Rozehřejeme si troubu na 180°C na funkci gril. Rošt v troubě umístíme co nejvýše. Připravíme si dva plechy vyložené pečícím papírem.

Do větší misky dáme hladkou mouku, vodu, droždí a sůl a uhněteme těsto dokud nebude hezky hladké. Jinak se do těsta můžou taky zamíchat sušený rajčata, olivy, bylinky, záleží jen na vašich chutích :). Já jsem po několikáté upečené do těsta přidala sušenou cibulku a byla to děsná lahoda. Poprášíme trochu hladkou moukou, přikryjeme potravinářskou fólií a dáme kynout cca na 1 hodinku, dokud těsto nezdvojnásobí objem.

Jakmile je těsto vykynuté rozetřeme ho na pečící papír do tloušťky cca 2 cm a necháme ještě tak čtvrt hodinky vykynout.

Potom do těsta můžeme udělat prsty ďolíčky (těsto je na povrchu trošku sušší). Pokapeme chléb olivovým olejem, posypeme hrubozrnnou solí, oreganem a pokrájenými sušenými rajčaty. Dáme péct do vyhřáté trouby na cca 20 minut, dokud není povrch chleba zlatavý.

Dejte si chléb ještě za tepla to je nejlepší, ale studený je samozřejmě taky dobrota. Když nám zbyde dáváme si ještě druhý den k snídani :).

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*