Nejsem si jistá, jestli jsem už o mojí oblíbenosti indické kuchyně psala :). Miluju indickou kuchyni – jejich fantazie jak udělat z prostého obyčejného jídla něco víc je úplně obdivuhodná. Když si mám představit Indii, tak vždy v mých představách vidím ty trhy s obrovským množstvím všelijakého koření a bylinek :).

V rodině jsme poprvý začali přidávat kari do špaget v kombinaci s mrkví a já jsem si kari hned zamilovala – i když to asi nebyl ani indický pokrm :D. Později jsem ochutnala v restauraci Kuřecí Kormu a další indický dobroty a bylo jasný, že obdobný jídla chci taky zkusit vařit. Kdybyste teď viděli mojí zásobu koření – jakmile otevřu skříňku s voňavými směskami, tak na mě standardně vypadne pytlíček s římským kmínem, koriandrem…nu skříňka je prostě úplně přeplněná :D. Indická kuchyně však není jen o masových pokrmech, ale taky o vegetariánských – a že je umí připravit…

Jedna z pochoutek co jsem zkusila nedávno je pokrm Aloo Gobi. Jedná se o jídlo založené na květáku, bramborách a pikantním kořením. Jelikož jde sehnat ještě čerstvý český květák, tak směle do toho….

Suroviny

  • rostlinný olej
  • 1 velká cibule
  • 1/2 květáku
  • 5 středních brambor
  • 1 plechovky krájených rajčat
  • 1 lžíce koriandru
  • 1 lžíce kurkumy
  • 1 lžíce graham masala koření
  • 1 lžíce strouhaného čerstvého zázvoru
  • 1/2 lžičky chilli
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce nedrceného římského kmínu
  • sůl, pepř
  • 100 ml smetany
  • 1 lžíce hladké mouky na zahuštění
  • 1 sklenička vody

Postup

Nejdříve si rozehřejeme velkou hlubší pánev s olejem. Až bude rozpálená dáme smažit cibulku na drobno nakrájenou s římským kmínem. Jakmile cibulka zezlátne, přidáme koriandr, chilli, kurkumu, čerstvý strouhaný zázvor, najemno nakrájený česnek, rajčata, sůl a pepř.

Směs pořádně promícháme a přidáme květák rozdělený na drobnější růžičky a nakrájené brambory a vše důkladně promícháme.

Aloo Gobi

Zalijeme skleničkou vody, přiklopíme a necháme pozvolna vařit dokud nebudou brambory s květákem měkké – cca 30 minut. Na závěr přidáme koření graham masala a zahustíme do omáčky se smetanou s a hladkou moukou.

Je to trošku pikantnější dobrota, ale záleží jak moc pálivá jídla máte rádi – stačí dát míň chilli nebo nedávat vůbec…..ale jak v těchto sychravých dnech zahřeje…

Aloo Gobi

 

 

 

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.