Kuchtění, Sladkosti

Hruškový koláč s karamelem

Babí léto už je jak to vypadá za náma a na řadu konečně přicházejí podzimní plodiny – jablka, hrušky a dýně. Jak já je mám ráda. Nakoupila jsem hodně jablek a hrušek, abych měla pro Aničku do zásoby. Zavařím jí přesnídávky, ať z našich českých dobrůtek může čerpat delší dobu. A nebude ze zásob čerpat sama, my jí s přesnídávkama milerádi pomůžeme :D. No ale samozřejmě z nějaký části se musí upéct něco sladkýho, to bysme si to ovoce snad ani naplno neužili :). Přišla řada na hrušky, ze kterých už jsem loni pekla mamce dort. Minulý týden měla svátek, tak jsem pro změnu vybrala koláč. Upekla jsem jí hruškový koláč s karamelem z křehkýho těsta a byl prostě super podzimně dobrej :).  Navíc jsem karamelu udělala trošku víc do zásoby, takže nám zbyl ještě jako poleva na lívanečky, snídaňový košíčky a tak :).

Suroviny

Křehké těsto

  • 315 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 40 ml studené vody
  • 240 g másla

Karamel

  • 200 g cukru
  • 90 g másla
  • špetka soli
  • 120 ml smetany

Náplň

  • 5 hrušek
  • 100 g třtinového cukru
  • 30 g celozrnné mouky
  • 1 lžička skořice
  • špetka zázvoru
  • 1 lžíce citrónu
  • 4 lžíce karamelu
  • 1 vejce
  • 1 lžíce mléka

Postup

Ze všeho nejdřív si připravíme křehké těsto. V míse smícháme mouku se solí a máslo.

Rukama hněteme těsto dokud se nám neudělají takové menší hrudky a přidáme vodu. Vodu přidáváme po menších dávkách, aby těsto nebylo moc řídké a lepivé. Já na množství mouky dala cca 40 ml. Hněteme dál, dokud nám nevznikne hladké těsto, které rozdělíme na dva stejné díly. To si teď potřebuje odpočinout a ztuhnout, takže ho dáme do ledničky tak na 2 hodinky.

Jako další si připravíme karamel. Říká se, že příprava je vždycky nejhorší, ale pak už je to všechno šup šup. Do hrnce dáme rozehřát cukr. Jakmile se nám všechen rozpustí, tak přidáme máslo.

Karamel průběžně mícháme a v případě potřeby snížíme plamen nebo na chvíli odstavíme z plotny – bude mít možná potřebu utíkat z hrnce. Až bude máslo rozpuštěné přidáme smetanu a ještě necháme tak 2 minutky probublávat. Potom dáme pryč z plotny a přidáme špetku soli (můžete vynechat).

Po dvou hodinkách, kdy už máme těsto pěkně ztuhlý můžeme začít kouzlit koláč :). Rozehřejeme si troubu na 200 °C. První díl těsta vyválíme na tenkou kulatou placku, která bude lehce přesahovat koláčovou formu. Dáme do formy a pěkně těsto přitiskneme ke stěnám.

Hrušky rozkrájíme na malé kostičky, přidáme mouku, citrón a koření, vše promícháme a poklademe rovnoměrně do vyváleného korpusu. Případnou šťávu z hrušek necháme v míse, aby nebyl koláč po upečení rozmočený. Náplň přelijeme karamelovou polevou.

Další díl těsta si vyválíme také do placky, ale budeme krájet tenké plátky, kterými potom koláč překryjeme. Proužky dáváme přes sebe tak, aby nám potom vznikla mřížka. Vejce smícháme s mlékem a vršek koláče tím pomažeme. Vršek jsem ještě posypala třtinovým cukrem, aby trošku zkaramelizoval.

Koláč pečeme 20 minut na 200°C. Potom snížíme teplotu na 170°C a pečeme dalších 30 minut. Po prvních 20 minutách můžeme koláč překrýt alobalem, aby nebyl vršek až moc hnědý.

Já jsem po vychladnutí koláč ještě pokapala dalším karamelem, aby ho tam náhodou nebylo málo :).

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*