A je tady zase moje oblíbené italské rizoto :). Nedělám ho doma tak často, takže se na něj vždycky strašně těším. Výhodou je, že se dá fakt udělat na x různých způsobů. Já zatím vařila rizoto se špenátem a kuřecím masem, bazalkové rizoto a “jen” s Grana padano. Chtěla jsem vyzkoušet zase trošku jinou variaci, tak jsem si vymyslela hrášek, mátu a citrón.

Na rizoto kupuju rýži Arborio a většinou mi to vyjde tak, že když mi dojde, akorát naskočí italské  týdny v Lidlu a já mam zase na nějaký ten čas vystaráno. Mimochodem, když tam mají zrovna Itálii, tak nakupuju ve velkém i Grana Padano – vydrží dost dlouho a my si ho užíváme v x dalších jídlech.

Do italského rizota patří rozhodně bílý víno. Zkoušela jsem ho i bez toho, ale prostě to není ono – chybí tam ten šmak :).

Suroviny

Na 4 porce

  • 300 g rýže Arborio
  • 4 menší cibule
  • 40 g másla
  • 1 plechovka hrášku (lepší by byl mražený, ale ten jsem po ruce neměla)
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 180 ml bílého vína
  • 2 l vývaru (já dala 2 litry vody a bujón)
  • pár lístků máty
  • nastrouhaný Grana padano (já dala asi 1 hrnek)
  • sůl
  • pepř

Postup

Nejdřív si připravíme hráškové pyré. Slijeme si vodu z plechovky a dáme samotný hrášek do mixéru – trochu hrášku si necháme bokem do hotového rizota. Přidáme citronovou šťávu a rozmixujeme na hladké pyré – v případě lepšího mixování můžeme přidat trošku vývaru.

Cibuli nakrájenou na kostičky necháme zesklovatět na másle. Potom přidáme rýži,promícháme a necháme asi tak 2 minutky smažit s cibulí.

Přilijeme víno a necháme za mírného plamene lehce probublávat, dokud se nám víno neodpaří. Pořád průběžně mícháme, aby se nám rýže nepřipalovala. Postupně začneme přilívat vývar – cca vždy po 1 větří naběračce . nezapomeneme průběžně promíchávat.

Jakmile se vývar téměř vsákne, přidáme další naběračku vývaru. A takhle pokračujeme dokud rýže není hotová a krémová – Měla by mít skoro až kašovitou konzistenci (cca 30 minut). V poslední fázi přidáme hráškové pyré a necháme ještě chvilku povařit.

Na závěr vmícháme zbylý hrášek, nastrouhaný Grana padano – cca 1 hrnek, nadrobno nasekané lístky máty a dochutíme solí a pepřem. Já byla s mátou hodně opatrná, ale klidně bych jí tam ještě trochu snesla 🙂 – ale všechno záleží na vaší chuti.

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.