Hlavní chody, Kuchtění, Maso

Hovězí po burgundsku

Dneska jsem si pro vás připravila Hovězí po burgundsku….kdo by neměl rád hovězí, že. Sice je jídlo na dobu trošku náročnější, ale fakt stojí za to – červené víno, bylinky a mrkev tomu dají jedinečnou chuť.

Suroviny

  • 800 g hovězího pupku
  • 4 střední mrkve
  • 3 větší cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 200 g slaniny
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce rajčatového pyré
  • 4 bobkové listy
  • 2 lžičky rozmarýnu
  • 2 lžičky tymiánu
  • 700 ml hovězího vývaru
  • 450 ml červeného vína (suché)

Postup

Nakrájíme si hovězí maso a slaninu na kostičky. Na rozpáleném oleji osmažíme zlehka slaninu a jakmile bude lehce osmažená vložíme do pánve maso, aby se nám zatahlo a krásně se opeklo. Necháme maso pěkně do zlatova smažit a potom přidáme cibuli a mrkev. Krátce všechno osmažíme tak pět minutek, přidáme rajčatové pyré – necháme trochu povařit a potom zalijeme červeným vínkem.

Mezitím co nám pánev pěkně probublává a víno se vypařuje si rozpálíme si troubu na 160 °C, aby byla pořádně rozpálená.

Tak polovinu vína necháme vyvařit, zalijeme připraveným hovězím vývarem a přidáme česnek, rozmarýn, tymián, bobkové listy a podle chuti sůl a pepř (stejně bude potřeba omáčku dochucovat podle vašich chutí :)). Necháme ještě deset minutek vařit. Přesuneme směs do pekáčku a vložíme přiklopené do trouby, aby se masíčko pěkně dusilo – cca hodinu a půl. Záleží na tom, jak vám hřeje trouba, každá trouba je jiná :). Takže občas si ochutnat kousek masíčka nebo omáčky vůbec není na škodu :).

Jako přílohu jsem podávala pita chleba, ale myslím si, že taková bramborová kaše by k tomu taky rozhodně bodla.

Hovězí po burgundsku

Hovězí po burgundsku

Mohlo by se vám líbit...

2 Comments

  1. Jarmila napsal/a:

    Milá Lucko, jelikož má můj syn velmi hodnou přítelkyni, která mi sehnala hlavní ingredienci na toto jídlo, mohla jsem recept vyzkoušet.
    Dělala jsem to přesně podle návodu a opravdu se zadařilo. Je vidět, že i ty trouby nám pečou stejně.
    Podávala jsem to s těstovinama.
    Na oběd jsem pozvala i mamku a byla moc nadšená.
    Přeji Ti hodně úspěchů v tvém kuchtění ( a nejen v něm). Jarka

    1. Lucinka napsal/a:

      Děkuju moc :), jsem ráda, že se hovězí povedlo a všem chutnalo. Až budeš chtít další hovězí pupek, stačí říct 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*