Kuchtění, Sladkosti

Dýňový chlebík s krémovým sýrem

Dýně je v tomhle období fakt super. Taková podzimní vděčná plodina. V kombinaci s javorovým sirupem, oříšky, karamelem, skořicí, krémovým sýrem…no možností je nespočet. A o slaných variantách ani nemluvím, myslím, že dýňové hranolky a polévka mluví za všechno :). My máme ještě pěkný zásoby ve sklepě, takže budeme experimentovat…

Zjistila jsem, že z dýně nám asi nejvíc chutnají sladké recepty. Teď jsem se vrhla na další recept a můžu říct, že nám chutná asi víc jak dýňová bábovka :). Už jsem tenhle chlebík pekla jednou, ale nějak jsem nevychytala tvarohovou náplň, takže tenhle víkend na něj znovu padla řada a nakonec se fakt povedl fešák. Pekla jsem ho v pátek a dneska už nic nezbylo – klasika. Nejlepší je, když si dýni na chlebík připravíte dn dopředu, pak už je to docela rychlovka.

Suroviny

chléb

  • 425 g dýňového pyré
  • 4 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1/2 hrnku jablečného pyré
  • 2/3 hrnku polotučného mléka
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 hrnky třtinového cukru
  • 3,5 hrnku celozrnné mouky
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 3 lžičky skořice
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička nastrouhaného muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru
  • 2 hrsti čokoládových chipsů na pečení

Smetanový krém

  • 400 g balení Paloučku (mají v Lidlu, je to něco jako lučina)
  • 100 g nízkotučného tvarohu
  • 4 lžíce mléka (nebo dle potřeby, aby se vyšlehala krémová konzistence)
  • 1 vejce
  • 1/4 hrnku moučkového cukru (já použila moučkový třtinový)

 

Postup

Nejdřív si musíme připravit dýňové a jablečné pyré. Začneme tím dýňovým, protože zabere víc času. Troubu  rozehřejeme na 180 °C. Dýni pořádně omyjeme, nakrájíme na menší kousky a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Jednotlivé kousky posypeme jemně skořicí a třtinovým cukrem a dáme péct do trouby cca na 45 minut.

Mezitím co se nám peče dýně si můžeme připravit jablečné pyré. Stačí když rozvaříme jablko bez slupky a rozmixujeme nebo si jablečné pyré můžeme koupit v obchodě.

Abysme měli připravené vše, ještě klidně můžeme vyšlehat smetanový krém a pak už je to fakticky rychlovka…Palouček, tvaroh, vejce a moučkový cukr si vyšleháme do hladkého smetanového krému. Já dala cca ještě 4 lžíce mléka, aby byla konzistence jemná. Přidávejte postupně po lžících a uvidíte :).

Jakmile je dýně upečené můžeme jí rozmixovat do hladkého pyré a všechny ingredience, které je třeba připravit dopředu máme. Zeď už jen vše smíchat dohromady s ostatními surovinami.

V misce smícháme dýňové a jablečné pyré, vajíčka, mléko, olej, vanilkový extrakt. Do vedlejší misky dáme ostatní suché ingredience, promícháme a postupně za stálého šlehání přidáváme do mokré směsi.

Nakonec do těsta lehce vmícháme čokoládové chipsy a základ na chleba je na světě.

Troubu rozehřejeme na 175 °C.

Připravíme si formu na srnčí hřbet, vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Nevím jak velkou formu na hřbet má kdo doma, ale mě těsto ještě zbylo, takže jsem si připravila ještě formu na muffiny.

Do vysypané formy dáme nalijeme první tenčí vrstvu těsta. Lžící potom opatrně dáme vrstvu smetanového krému, potom znovu opatrně přilijeme těsto, znovu vrstva krému a nakonec vrstvu těsta. Forma by měla být naplněna tak do 3/4, aby ještě mělo prostor vyběhnout v troubě. Já jsem ještě horní vrstvu lehce promíchala, aby se smetanový krém sem tam smíchal s těstem. Vršek můžeme posypat ještě čokoládovými chipsy na ozdobu. Mě zbylo ještě dost těsta, takže jsem naplnila muffinovou formu. Nejdřív nalijeme trochu těsta, potom lžíci smetanového krému a přelijeme znovu těstem.

Chlebík i muffiny můžeme dát do trouby. Chléb pečeme cca 60 – 80 minut. A muffiny pečeme cca 14- 18 minut. Pokud špejli po zapíchnutí vytáhneme čistou máme upečeno :).

Ještě jsme před servírováním přelili chleba karamelovou polevou. Dokonce jsme si ho dali i v sobotu k večeři :D. Takže na neděli už zbyl akorát k snídani a bylo po něm. Jinak Anička prý na fotce nemohla chybět – asi mi musela zkontrolovat kompozici :).

 

 

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*