Kuchtění, Sladkosti

Dýňová roláda

Na tuhle roládu už si brousím zuby strašně dlouho. Já normálně nejsem příznivce klasických rolád – nějak extra mi prostě nechutnají. Ale jak mám ráda dýni na všechny možný sladký způsoby, tak tuhle jsem se rozhodla vyzkoušet. Hlavně, když máte připravený dýňový pyré, tak je tahle dobrota připravená fakt rychle :). Ještě rychle si nakoupím pár těchhle oranžových dobrůtek do zásoby a nadělám si pyré do mrazáku. Pak je připravený hned k dispozici třeba do lívanečků, waflí, dýňovýho chlebíku nebo dalších dobrot :).

Suroviny

  • 3/4 hrnek hladké mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžíce skořice
  • špetka soli
  • 3/4 hrnku dýňového pyré
  • 4 střední vejce nebo 3 velká
  • 3/4 hrnku cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Krém

  • 250 g mascarpone
  • 2 lžíce změklého másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2 lžíce polotučného tvarohu
  • 1/2 hrnku moučkového cukru (nebo víc, záleží jak moc chcete sladký krém)

Postup

Nejdřív si připravíme dýňové pyré. Dýni Hokkaido vydlabeme a rozdělíme na několik větších kousků. Dáme na pečící papír slupkou nahoru a pečeme při 180°C do změknutí. Potom dýni rozmixujeme dohladka a dle potřeby přidáme trošku vody. Necháme vychladnout.

Troubu rozpálíme na 175 °C. V jedné misce si smícháme všechny sypké suroviny kromě cukru. Ve druhé míse vyšleháme vejce, pyré, vanilkový extrakt a cukr. Směs by měla být hezky hladká. Přisypeme smíchané suché ingredience a promícháme v hladké řidší těsto.

Plech o velikosti cca 31 x 25 cm vyložíme pečícím papírem tak, aby přesahoval jeho okraje. Tak se pak hotové těsto bude lépe přesouvat z plechu :). vlijeme těsto na připravený plech a rovnoměrně rozetřeme. Dáme péct do trouby na cca 14 minut nebo otestujeme špejlí.

Jakmile je základ upečený, přesuneme si ho i s pečícím papírem na vál. A pomalu zarolujeme i s pečícím papírem do tvaru rolády. Necháme kompletně vychladnout.

Připravíme si krém. Mascarpone, tvaroh, máslo, cukr a vanilkový extrakt vyšleháme do hladkého krému. Já si nejdřív pro jistotu zvlášť utřela mascarpone s tvarohem a změklým máslem a pak jsem vyšlehala se zbylými ingrediencemi.

Roládu pomalu rozmotáme, můžeme přitom začít lehce odstraňovat pečící papír. Krém potom rovnoměrně rozetřeme a opatrně zabalíme už bez pečícího papíru. Dáme vychladnout na 1 hodinku do lednice a můžeme podávat :).

Dneska jsem jí upekla a už zbyl zase jenom kousek. Pro velký ohlas jí brzo udělám znovu :). Hlavně se mi líbí, jak jsou i barvy hezky kontrastní – to se jí samo i očima :D.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*