Podzim se nám blíží ke konci a já jsem začala nakupovat dýně do zásoby jako divá :). Miluju sezónu dýní – horké polévky, hranolky, omáčky na těstoviny, ale hlavně ta polévka to je naše oblíbenkyně :)….no i když teď jí přehluší asi úplněj jinej novej oblíbenej recept a tentokrát na sladko. Zase jsem si rozšířila obzory, že dýně na sladko ve sladkostech je úplně super :). Podobně už jsem se divila, jak může být dobrý mrkvový dort, dokud jsem ho nezkusila a od té doby je to náš favorit. Takhle nějak to dopadlo i s dýní.

Asi nejvíc mě nakoplo, když jsme si v Lidlu koupili dýňový krém se skořicí a dali jsme si to k snídani na lívance -aaach to byla slast. Hned potom jsem začala pátrat co sladkého by se z dýně dalo udělat a narazila jsem na dýňovou bábovku 🙂 – takže jasná volba….no a jsem v tom až po uši :D. Věřím, že nezůstanu jenom u bábovky – už si brousím zuby na dýňový koláč s pekanovými ořechy :).

Suroviny

Bábovka

  • 1 střední dýně Hokkaido
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 3 lžičky skořice
  • 3 vejce
  • 240 ml rostlinného oleje
  • 150 g krupicového cukru
  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • čtvrt lžičky mletého kardamomu
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • hrst vlašských ořechů
  • hrst makadamových ořechů

Karamelová poleva

  • 45 ml smetany ke šlehání
  • 75 ml vody
  • 30 g krupicového cukru
  • 1/2 lžičky skořice

Postup

Rozpálíme si troubu na 180 °C a než se nám pěkně rozpálí, tak si oloupeme dýni, nakrájíme jí na měsíčky a poklademe na pečící papír. Smícháme třtinový cukr s jednou lžičkou skořice a všechny kousky dýně posypeme – v troubě nám pak cukr pěkně zkaramelizuje. Dáme do trouby a necháme péct do měkka – cca 45 minut.

Po upečení dáme dýni do mixéru společně s citronovou šťávou a rozmixujeme na pyré. V případě, že je moc hutné,tak můžeme přidat trochu vody, aby se nám dýně rozmixovala pěkně dohladka. Necháme pyré vychladnout a mezitím si připravíme těsto na bábovku.

Vejce vyšleháme společně s olejem a s cukrem do pěny.Všechny sypké suroviny si smícháme dohromady (mouka, cukr, sůl, koření, soda, kypřící prášek). Oříšky si nahrubo nasekáme. Do vyšlehané pěny za stálého mixování přidáváme sypkou směs. Potom zamixujeme dýňové pyré a nakonec už jen lehce vmícháme ořechy.

Do vymazané a moukou vysypané bábovkové mouky nalijeme těsto a dáme péct do trouby cca na hodinku. V průběhu pečení kontrolujeme, bábovka má tendenci na povrchu brzo hnědnout (asi tak za půl hodinky), tak jí přikryjeme alobalem a pečeme dál. Upečenost ověříme špejlí – jakmile z bábovky vytáhneme suchou špejli je bábovka hotová.

Mezitím co nám bábovka chladne si můžeme připravit karamelovou polevu. Smícháme šlehačku s vodou a vaříme do bodu varu. Potom odstavíme z plotny. Do hrnce nasypeme krupicový cukr a necháme na mírném ohni zkaramelizovat. Jakmile je cukr rozpuštěný, opatrně přidáme svařenou vodu se šlehačkou. Bacha směs začne fakticky dost pěnit :D, takže jsem průběžně odstavovala z plotny a stáhla na nižší stupeň. Přidáme skořici a necháme probublávat dokud poleva nedostane sirupovou konzistenci.

Pak už jen bábovku přelijeme karamelovou polevou a máme hotovo. Lepší je nechat pak bábovku fakt úplně vychladnout a pak krájet. My jsme to nemohli vydržet a skoro půlka bábovky zmizela ještě vlažná :D. Každopádně vychladlá je lepší a mnohem líp se krájí – klasika. Bábovka zmizela mrknutím oka a já už zběsile kupuju další dýně, protože tohle rozhodně nebyla poslední dýně na sladko :).

 

 

 

 

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.