Neznám snad nikoho kdo nemá rád pizzu :). Já mám občas  takový návaly chutí, že nemůžu myšlenku na pizzu vyhnat z hlavy a musíme si jí hned někde objednat. Jenže není pizza jako pizza a tak zkoušíme objednávat od různých restaurací a zkoušíme, která je nejlepší. Nejde jenom o to tenké těsto, ale taky o poctivou náplň. 

Doma jsem si pizzu nikdy moc netroufla udělat. Říkala jsem si, že jakmile člověk nemá pec, kde je hodně vysoká teplota, tak nejde pořádně udělat klasickou pizzu. Jenže pak jsem narazila na super těsto, který i po upečení v troubě zůstává krásně tenký. Výhodou je, že jsme si při zařizování kuchyně pořídili troubu, která má maximální teplotu 275°C a to všechny trouby taky nemají. Povedla se nad očekávání a od tý doby si pizzu neobjednáváme, ale pečeme doma. A nejlepší na tom je, že si můžeme vymyslet jaký kombinace chceme.

Suroviny

Těsto na pizzu (na dva plechy)

  • 500 g hladké mouky
  • 325 ml horké vody
  • 7 g sušeného droždí
  • špetka soli

Sugo

  • 3 cherry rajčátka
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • rajčatové pyré
  • sušená bazalka
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Náplň

  • šunka
  • nastrouhaný cheddar
  • čerstvá bazalka

Postup

Nejdřív si připravíme těsto. Smícháme hladkou mouku, sůl, horkou vodu a droždí a necháme míchat těsto v robotu nebo uhněteme na vále s trochou mouky, aby se těsto nelepilo. Hněteme dokud nemáme hladké těsto. Vytvarujeme si ho pomocí mouky do bochánku, přikryjeme utěrkou a dáme kynout tak na hodinku a půl, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem.

Mezitím si můžeme rozpálit troubu na 275 °C nebo na nejvyšší možnou, kterou vám trouba dovolí. Je fakt potřeba troubu úplně rozpálit, aby byla potom rychle upečená a těsto zůstalo hezky tenké.

Zatímco těsto kyne si připravíme sugo. U rajčat nakrojíme slupku a dáme spařit do horké vody. Tím potom rajčata krásně zbavíme slupky. Cibuli si nakrájíme na malé kostičky a osmažíme na olivovém oleji, potom přidáme na jemno nasekaný česnek a necháme chvilku smažit dozlatova. Přidáme nakrájená rajčátka, rajčatové pyré, dochutíme solí a pepřem a přidáme sušenou bazalku. Podle potřeby můžeme taky přidat cukr, aby sugo bylo sladší. Necháme tak 10 minutek probublávat a základ na pizzu máme připravený :).

Jakmile máme těsto vykynuté, připravíme si plechy vyložené pečícím papírem. Těsto si rozdělíme na dva díly a vyválíme do tvaru kulaté pizzy nebo obdélníku – já si zvolila obdélník, je to jednodušší a krásně se roztáhne na plech :). Kraje pizzy na plechu přeložíme tak, aby nám sugo nevytékalo ven. Pizzy pomažeme rajčatovým základem a dáme další ingredience – nakrájenou šunku a nastrouhaný cheddar.

Dáme plechy do trouby a pečeme tak 10 minut, dokud nejsou okraje upečené dozlatova. Na závěr pizzu posypeme čerstvou bazalkou a je hotovo :).

 

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.