Kuchtění, Něco navíc, Sladkosti

Domácí oříšková granola

Ten rok vždycky tak strašně rychle uteče. Od té chvíle co se nám narodila Anička to letí ještě dvakrát tolik – to mi asi potvrdí každý, kdo má děti :). Od jejího narození si říkáme, jak bude super až budou Vánoce a budeme vídat tu velikou úžasnou radost v dětských očích :). Je fakt, že letos si ty Vánoce užije ještě spíš radostným trháním balícího papíru, ale i tak pro nás začínají nové hezčí Vánoce.

A je to tady Ježíšek už pomalu klepe na dveře. Vždycky jsem se na Vánoce připravovala hned začátkem prosince – pomalu péct cukroví, začít uklízet místa kde se tak často neuklízí, kupovat dárky. Byla jsem nervní, abych všechno stihla a nic nezapomněla. Ale víte co…..i když člověk nestihne vše co chce, důležitá je prostě ta vánoční pohoda, nestresovat se, dělat radost druhým a užívat si čas s rodinou. A jestli nejsou napečeny všechny druhy cukroví a dokonale uklizeno je vedlejší :). Co pro mě, ale není vedlejší je mít nakoupený všechny dárky včas. Naštěstí i letos se mi to povedlo a z větší části díky za internetový nákupy :D.

Letos jsem se rozhodla, že se vrhnu taky do domácích dárků. Kamarádkám jsem upekla domácí granolu (zapečené vločky). A víte co? Každý rok vždycky něco domácího  vymyslím. Podle mě je super dávat handmade dárky, protože je vidět, že si s tím člověk dal tu práci a kolikrát udělá takováhle věc větší radost než dárek koupený. Navíc tahle domácí granola je fakt tak rychlá a většinu ingrediencí buď máte doma nebo je ještě čas je koupit :). Takže pokud Vám chybí ještě nějaký dárek, tak hurá na zapékané vločky s ořechy. Ještě když k tomu pořídíte krásnou dózu, tak jsou dárky hned dva a dóza si určitě najde potom využití v kuchyni. Já je nejradši kupuju v Pepco, tam mají fakt krásný výběr sklenic :).

A jaký je rozdíl mezi müsli a granolou? Porád poslední dobou čtu, že se dělá granola a nevěděla jsem pořád proč se nepíše müsli. Tak už to vím :D. Granola je vlastně zapékané müsli. Kdežto müsli jsou v podstatě smíchané jen sypké suroviny.

Suroviny

Na 3 plechy

  • 1 kg ovesných vloček
  • 2 hrnky neloupaných mandlí
  • 2 hrnky lískových ořechů
  • 1 hrnek loupaných nesolených pistácií
  • 1 hrnek kokosu
  • 4 lžíce skořice
  • špetka soli
  • 2 lžíce vanilkového extraktu
  • 1 lžíce mletého kardamomu
  • 120 g javorového sirupu
  • 250 g medu
  • 120 g řepkového oleje
  • 120 g másla

Postup

Nejdřív si rozpálíme troubu na 165 °C. Plechy si vyložíme pečícím papírem.

Ořechy si nasekáme na větší kousky a smícháme s vločkami a kokosem.

Do rendlíku si dáme máslo, olej, javorový sirup, vanilkový extrakt, med, sůl, skořici a kardamom a zahřejeme. Necháme všechny ingredience rozpustit a chvilinku povaříme.

Tekutou směs slijeme do sypké směsi a vše pořádně promícháme. Na plech dáváme hezky rozprostřené, aby se směs hezky propekla.

Dáme do trouby a pečeme cca 20 minut. V polovině pečení granolu promícháme, aby se nám rovnoměrně propekla. Až vločky vyndáte nechte je vychladnout, potom směs ztvrdne a půjde krásně nalámat na šikovné kousky :).

My si nechali ještě pro sebe a baštíme granolu s jogurtem, tak nám chutná asi nejvíc 🙂

Přeji všem krásné Vánoce plné rodinné pohody, smíchu, štěstí a lásky.

 

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*