Nevím jestli jsem se už “chlubila” s tím jaká jsem úžasná pekařka – ale myslím, že asi jsem to moje pekařský umění nerozváděla :D. Joo ta moje touha výroby co nejvíc domácích věcí mě přivedla na myšlenku, že začnu péct domácí pečivo :).

Nejdřív jsem začala tím nejtěžším a to byl kváskový chleba. Představovala jsem si to jako Hurvínek válku a šla jsem do neznáma.

Po prvním nadšeném pokusu vypadl z trouby chleba tvrdý jako kámen a nechutně kyselý – putoval do koše…To je totiž tak, když si člověk nepřečte kváskový pravidla a myslí si jaká to není hračka :). Člověk se s tím musí nejdřív pořádně seznámit a zjistit jak to přesně funguje. Od chleba jsem prozatím tedy upustila, ale rozhodně nebudu zavrhovat další pokusy.

Nicméně jsem v mojí “pekařině” pokračovala dál s tím, že se vyhnu zatím kvásku a použiju droždí. Minulý víkend jsem se teda pustila do domácích kaiserek. Naplánovala jsem si to tak, abych je v sobotu ráno dala do trouby a měli jsme krásně křupavý houstičky k snídani. No joooo, ale to bych nesměla použít omylem žitnou mouku namísto pšeničné chlebové, že 😀 – kaiserky tedy tuhý a nepoživatelný – opět do koše.

Chtělo to tedy náhradní plán – rychle najít recept na nekynutý houstičky, neboli pletýnky. Hmmm to by šlo, ale měla jsem jen sušený droždí a ne čerstvý – jak psali v receptu. Ale co, vždyť je to jedno a to samý ne (asi není :D)?  Na plechu vypadaly pletýnky krásně dala jsem je do trouby a asi po 45 minutách se line z trouby nechutně zkyslý smrad, který mě dohnal skoro k pláči :D. Pletýnky teda putovaly zase do koše. Ještě, že jsem měla koupený pečivo z obchodu případně, že by se mi pečení nepovedlo, jinak bysme byli asi o hladu.

Po všech těchto nezdařilých pokusech jsem si řekla, že ze mě pekařka asi nebude a že už se nikdy nebudu snažit péct pečivo. Ale to mi vydrželo jen do pondělka, že :). Rozhodly jsme se, že si uděláme k večeři burgery a mě nenapadlo nic jiného než začít uvažovat nad tím, že bych zkusila upéct domácí burger bulky. Ale kupodivu po těch třech nezdařilých pokusech se mi povedly naprosto bombastický bulky, který sem musím prostě zapsat.

Takže poučení pro mě – i když se něco nedaří, tak se prostě nevzdávat. Chce to vytrvat a třeba budou někdy i rohlíčky obzvlášť vypečené :).

Suroviny

na 4 – 6 středně velkých houstiček

  • 275 g hladké mouky
  • 170 ml teplé vody
  • 20 ml oleje
  • 20 g čerstvého droždí
  • jeden a půl lžičky cukru krystal
  • 2 lžičky soli
  • 1 vejce
  • trochu sezamových semínek na posypání

domácí burger bulky

Postup

Nejdřív si v jedné míse utřeme droždí s cukrem dokud nám nevznikne tekutá hmota a přidáme tak 10 ml vlažné vody.

Domácí burger bulky

V další míse si připravíme 160 ml vlažné vody. Rozkvedláme si vajíčko a polovinu rozšlehaného vajíčka přidáme do připravené vody, přilijeme olej a promícháme. Druhou polovinu vajíčka si necháme v hrníčku a přidáme trošku vody, zamícháme a dáme do lednice (tuto směsku budeme potřebovat na potření bulek).

Připravíme si mouku se solí do velké mísy a přidáme všechny tekuté ingredience. Mícháme tak dlouho dokud nám nevznikne hladké těstíčko podobné konzistencí jako u vánoček. Pokud se vám bude zdát těsto moc tekuté, přidejte ještě trochu mouky. Každopádně těsto by mělo být lepivé (čím míň mouky tím lépe, houstičky by byly pak moc tuhé).

Vál nebo prkno posypeme trochou hladké mouky. Těsto vyklopíme z mísy, z vrchu taky trochu pomoučníme a ještě tak minutku trošku poválíme a prohněteme. Do lehce vysypané mísy hladkou moukou potom dejte těsto  tak na 45 minut kynout (přikryjte utěrkou), dokud nezdvojnásobí svůj objem.

domácí burger bulky

Na plech dáme pečící papír, abychom na něm pak houstičky mohli upéct bez nějakého připečení. Dvojnásobně velký bochánek těsta znovu lehce zapracujeme na pomoučněném vále, rozdělíme na požadovaný počet ks – v mém případě 5 a jednotlivé dílky ještě trošku prohněteme a vytvarujeme kulaté bulky. Umístíme je na plech hladkou stranou nahoru a uděláme mezi nimi větší rozestupy. Necháme je totiž ještě tak 30 minutek kynout pod utěrkou.

Domácí burger bulky

Rozpálíme si troubu na 200 °C a po 30 minutách, kdy máme zase o něco větší nakynuté houstičky je potřeme vajíčkem s vodou, co jsme si připravili v lednici. Posypeme sezamovými semínky a můžeme je dát péct do trouby. Já je pekla asi 30 minut tak, aby byly hezky dozlatova. Ale záleží taky na tom jak moc vám peče trouba a jak moc je chcete mít opečené :).

Jakmile jsou houstičky pro vás tak akorát :), tak je z trouby vyndáme a honem je přikryjeme utěrkou a upěchujeme, aby se jakoby zapařily:). Pod utěrkou je necháme dokud nevychladnou – tím krásně zvláční a jsou hezky měkoučký :).

Domácí burger houstičky

Jednu houstičku jsme museli zkusit prostě hned a byla naprosto bombastická :)…

A takhle vypadá s panem burgerem :)…

Domácí burger houstičky

 

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.