Tak jsem se konečně dostala zase k psaní. Ale místo toho, abych psala o cukroví, když už je skoro před Vánocemi, musím prostě sepsat ten recept na buchty co jsem pekla nedávno. Nevím proč, ale já moc ty český buchty a koláče nedělám – ale myslím, že bych měla začít :). Jirka mě tak dlouho básnil o buchtách až jsem ten “nátlak” nevydržela a řekla jsem si, že se do nich zkusím pustit – moje první buchty v životě. Tak jsem doufala ve štěstí začátečníka :D. Jestli se mě štěstí drželo, to nechám na Vás :). Každopádně se po nich zaprášilo jak pára nad hrncem.

Já jsem spíš tvarohová a Jirka zase makový, takže bylo jasný, že náplně udělám dvě :). Hned mě začaly napadat ještě nějaký hokusy pokusy jako náplň z hrušek atd, ale myslím, že tyhle experimenty si nechám až ze mě bude buchtová princezna :D.

Suroviny

recept je cca na 24 buchet

Těsto na buchty

  • 20 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 50 g třtinového cukru
  • 500 g hladké mouky
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z 1 citrónu
  • špetka mleté vanilky
  • 60 g rozpuštěného másla a 50 g na vymazání pekáče
  • 1 žloutek
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce moučkového cukru plus trocha na posypání

Tvarohová náplň

  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 vajíčko
  • 50 g moučkového cukru

Maková náplň

  • 100 g mletého máku
  • 120 ml mléka
  • 50 g jemně namletých piškotů
  • 2 lžíce rumu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka skořice
  • špetka citrónové kůry
  • moučkový cukr na dochucení

Postup

Domácí buchty

Nejdřív si připravíme těsto na buchty. Do 100 ml mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru, promícháme a necháme dokud se nezačnou na povrchu objevovat bublinky.

V míse smícháme mouku, sůl, citronovou kůru, vanilku, zbytek třtinového cukru, žloutek, vychladlé máslo a vzešlé droždí. Za postupného přidávání zbylého mléka uhněteme těsto dokud nebude hladké a nelepkavé. Zaprášíme trošku moukou, přikryjeme a necháme hodinku – hodinku a půl kynout.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mezitím co nám těsto kyne si můžeme připravit obě náplně. Nejdřív si připravíme makovou náplň. Mléko s mákem dáme do hrnce, zahřejeme a asi tři minutky za stálého vaření mícháme. Přidáme všechny ostatní ingredience, odstavíme z ohně a máme hotovo :). Kdo chce může si libovolně přisladit.

Tvaroh utřeme s vajíčkem a s cukrem a náplně máme hotový.

Domácí buchty

Jakmile je těsto vykynuté vyválíme ho asi na 1 cm silné plátky a rozdělíme těsto na čtverečky 5×5 cm. Naplníme tvarohovou a makovou náplní, hezky zabalíme, aby nám náplň při pečení nevykoukla. Do pekáče dáme 50 g rozpuštěného másla a buchty v másle pěkně obalíme.

Domácí buchty

Domácí buchty

Rozehřejeme si troubu na 200 °C. Necháme buchty v pekáčku vykynout ještě 15 minutek a pak dáme do vyhřáté trouby. Po zhruba deseti minutách snížíme teplotu trouby na 180 °C a pečeme ještě dalších 10 – 15 minut až budou na povrchu pěkně zlatavohnědé. Za tepla je ještě pokropíme troškou rumu a nejlepší buchty jsou na světě :).

Domácí buchty

Domácí buchty

 

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.