Tak a je to tady. Po dlouhé době jsem si pro Vás připravila konečně něco sladkého :). Pro tuhle dobrotu mám ale parádní výmluvu :). To je tak, když má někdo narozeniny či svátek, tak se prostě pořádně vyřádíme na pohoštění. Taťka slavil svátek a bylo jasný, že vymyslíme nějakou dobrotu. Že budeme dělat čokoládový dezert jsme věděly s mamčou hnedka na začátku. Ale nechtěly jsme dělat nějaký koláč nebo dort, chtělo to něco novýho – takžeeee padl prst na čokoládový fondant.

Tuhle malou čokoládovou bábovičku jsem měla párkrát v restauraci a vždycky mě fascinovalo, jak po rozkrojení krásně vyteče krémová čokoláda, jako by to byla láva – od toho se taky tomuhle dortíku říká dalším názvem – lávový. Nejdřív jsem si říkala jak to musí být vlastně těžké…ale ono sama o sobě ta příprava těžká není, spíš jde o vteřiny v troubě :D. Což mi připomíná problém s makronkama – ale o tom až příště, až budu mít bojovného ducha :).

Tenhle dezert má ještě jedno plus – je to fakt docela rychlovka :). Jak rychle se upeče, tak rychle se sní :D. Tak jdeme na čokoládovou rychlovku :).

Suroviny

na 10 porcí budeme potřebovat:

4 vejce

4 žloutky

120 g třtinového cukru

200 g čokolády (spíše ty hodně čokoládové – 70 % a výš) – čím kvalitnější čokoládu použijeme tím bude dortík žravější 🙂

220 g másla

4 lžíce hladké mouky

Na ozdobení

500 ml smetany ke šlehání

jahody

kakao na vysypání formičekSuroviny

Postup

Předehřejeme si troubu tak na 230 ° a připravíme si formičky – takové menší keramické, říká se jim taky kokotky. Ty pěkně vymažeme troškou másla a vysypeme hořkým kakaem, aby se nám potom dortíky nepřichytily. Byla by škoda, kdyby nešly ven, protože vršek dortíku je tvořen pevnějším “obalem”, ale vnitřek by měl být tekutější.

Keramické formičky

Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu s máslem – já použila skleněnou misku a ponořila jsem jí z 3/4 do horké vody a stačilo, aby se vše krásně rozpustilo :). Což mi připomíná, že ne vždy jsem vodní lázeň v mých začátcích dodržela a myslela jsem si, že když rozpustím čokoládu s máslem nad plamenem v hrnci, tak vše bude OK. Bohužel, to co jsem potom vyndala z trouby se ani náhodou nepodobalo vláčnému čokoládovému dortu ale ztvrdlý připálený čokoládě, na který si člověk málem vylámal zuby :D. Chybama se člověk učí že jo, takže teď se při vzpomínce na tenhle omyl zasměju a poctivě dodržuji vodní lázeň :).

Vodní lázeňVodní lázeň s čokoládou

Mezitím si můžeme vyšlehat vajíčka, žloutky a cukr do husté pěny. jakmile máme jemnou načechranou pěnu postupně začneme přidávat rozpuštěnou čokoládu s máslem a za stálého mixování vše zapracujeme. Přidáme hladkou mouku, znovu pořádně promixujeme a tímhle hladkým krémem naplníme formičky.

Čokoládový fondant

Tak a teď začne trošku drámo. Tyhle dortíky by se měly péct v troubě 6-7 minut – každá minuta je rozhodující. Problém je ten, že každá trouba peče jinak. Chce to zkoušet a prověřovat si stav dotykem – povrch by měl být upečený, ale vnitřek by měl být téměř syrový. Tak nějak byste měli cítit, že je to trochu jako puding. Jakmile máme tyhle krasavce ohlídaný a upečený tak akorát, necháme je chvilinku odstát a pak vyklopíme.

Na závěr jsem je posypala moučkovým cukrem. Na talířek naservírovala šlehačku a ozdobila jahodama. Dělají se taky různý ovocný přelivy…zase záleží na vás a na chutích :).

Čokoládový fondantČokoládový fondant

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.