A máme tu zase další narozeninový dort 🙂 – jak jinak než čokoládový pro Jirku k narozkám. Tentokrát došlo k upřesnění, že by rád dort s jahodama. No připadala jsem si, že si asi budu muset hrát na Marušku ve Dvanácti měsíčkách :D. Nakonec bylo lepší koupit čerstvé jahody jen na ozdobu a další koupit kompotované. Každopádně takhle vláčný čokoládový dorty dělám nejraději. Hodně krému a korpus měkounký a šťavnatý. Takových dortů už jsem pekla několik a fakt jsou různý kombinace surovin, jak dojít k vláčnosti korpusu. Ještě, že jsem k svátku dostala menší formu na dort – cca 16 cm, protože konečně můžu péct ty menší dortíky, který jsou fakt rozkošný.

Suroviny

Korpus

  • 2 hrnky cukru krystal
  • 1 a 3/4 hrnku hladké mouky
  • 3/4 hrnku holandského kakaa
  • 1 a 1/2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 2 větší vajíčka
  • 1 hrnek polotučného mléka
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 hrnek vařící vody

Krém

  • 1 hrnek másla pokojové teploty
  • 2 hrnky moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 hrnek čokolády na vaření
  • 1 plechovka konzervovaných jahod

Poleva

  • 3/4 hrnku čokolády na vaření
  • 3/4 hrnku smetany

1 vanička čerstvých jahod na ozdobu

Postup

Rozehřejeme si troubu na 175 °C a vysypeme si dortovou formu. Já pekla nadvakrát ve formě o průměru cca 16 cm. Pokud budete péct v klasické formě 26 cm a pak korpus rozkrojíte bude dort o hodně nižší.

V míse si smíchejte cukr, mouku, kakao, kypřící prášek, jedlou sodu a sůl. Přidejte vanilkový extrakt, mléko, olej a vajíčka a míchejte cca 2 minutky na střední rychlostní stupeň. Já používám k míchání těsta robota – je to fakt nejlepší. Na závěr přijdete horkou vodu a znovu míchejte. Těsto bude dost tekuté, ale to je v pohodě:).

Teď můžeme první polovinu těsta vylít do dortové formy (pokud máte jen jednu jako já) nebo udělat rovnou dva korpusy naráz. Nevím jak vám, ale mě vždycky tyhle řídký těsta prostě protečou skrz formu. Takže já jí ještě před tím než šla do trouby vypodložila alobalem. Pokud máte nějakou formu, která fakt těsní na 100 % prosím řekněte, budu ráda za tip :). Dáme péct do trouby cca na 35 minut – zase kontrola špejlí se vyplatí. Po upečení necháme chvilinku vychladnout a dáme péct druhou část korpusu. Já si tu první vyklopila na plech, aby mezitím hezky chladla.

Mezitím co nám chladnou korpusy si můžeme připravit čokoládu. Rozehřejeme jí ve vodní lázni. Potřebujeme jí do krému, takže necháme chvilku vychladnout.

Teď přijde na řadu krém. Máslo musí být opravdu měkké, aby se vyšlehal krásný bílý jemný máslový krém. Máslo mixujeme cca 3 minuty a postupně potom přidáváme moučkový cukr zatímco nám robot šlehá. Necháme šlehat znovu cca 3 minutky. Potom přidáme vanilkový extrakt a pomalu začneme zašlehávat rozehřátou čokoládu.

Ještě si připravíme polevu a potom dáme dortík dohromady :). Čokoládu dáme do misky a ohřejeme smetanu tak, aby byla opravdu horká. Přilijeme k čokoládě a promícháváme dokud nebude čokoláda rozpuštěná. Polevu necháme vychladnout tak 5 minutek.

Slijeme si konzervované jahody, aby nezůstala žádná šťáva – už tak jsou ty konzervovaný jahody šťavnatý dost. Připravíme si první korpus a rozetřeme na něj ve vyšší vrstvě krém. Na krém položíme v jedné souvislé vrstvě půlky konzervovaných jahod a dort přikryjeme druhou vrstvou korpusu.

Přes dort přelijeme polevu, tak aby nám potom lehce stékala po okrajích dortu. Necháme tak cca 15 minut odpočívat, aby nám poleva trošku ztuhla a potom nazdobíme vršek čerstvými jahodami a je hotovo :).

Je lepší určitě udělat dort dopředu, aby nám v lednici pěkně ztuhl a odležel se. A teď už jen rozkrájet a sníst – my jsme měli čokoládu až za ušima :).

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.