Kuchtění, Sladkosti

Čokoládovo – limetkový dort

Miluju pečení dortů a nejradši bych je pekla každý víkend :D. Strašně ráda zkouším různé kombinace a trénuju si na nich zdobení, ve kterým občas trošku pokulhávam. Když má někdo z okolí narozeniny, tak peču sladký strašně ráda. O to víc si pak samozřejmě dávám záležet, aby byl výsledek ještě lepší.

Tenhle dortík jsem pekla kamarádovi k jeho 30tým narozeninám. Dozvěděla jsem se, že má moc rád chuť limetky a čokolády. Při týhle kombinaci jsem si normálně představila takový ty sladký bonbóny, co jsme věšeli jako malý na stromeček. Tyhle bonbóny vždycky zbyly, protože nikomu nechutnaly :D. Takže jsem byla děsně zvědavá, jestli dort bude chutnat podobně – modlila jsem se, aby ne…. Nakonec mě strašně překvapilo, jak je výbornej a osvěžující. Korpus je zase hezky vláčnej, přesně tak jak mám ráda. Ale nejdůležitější je, že si na něm oslavenec pochutnal.

Suroviny

Korpus

  • 220 g změklého másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 170 g hladké mouky
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 50 g kakaa
  • 2 lžíce polotučného mléka
  • šťáva ze 4 limetek
  • 25 g moučkového cukru

Limetkovo – máslový krém

  • 100 g másla v pokojové teplotě
  • 150 g moučkového cukru
  • šťáva ze 2 limetek

Čokoládová poleva

  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 100 g hořké čokolády

Zdobení

  • nastrouhaná kůra ze 2 limetek
  • pár plátků limetky na ozdobu (individuální)

Postup

Rozehřejeme si troubu na 170°C.

Já dort pekla v menších formách na dort o průměru 16 cm, pekla jsem čtyřpatrový dort. Připravila jsem si dvě formy vymazané máslem. Pokud byste dort pekli ve větší formě, tak si myslím, že bude množství stačit do jedné této formy, tedy bude dvoupatrový.

Vyšleháme si třtinový cukr s máslem dokud nám nevznikne nadýchaná krémová hmota. Postupně přidáváme vejce, vždy jedno – vyšleháme a přidáme další. Potom do směsi přisypeme mouku, kypřící prášek, kakao a dvě lžíce mléka. Směs rozdělíme do dvou forem a pečeme 20 – 25 minut. Test můžeme provést špejlí.

Ještě než si vymačkáme šťávu ze 4 limetek, tak si ze 2 nastrouháme zelenou kůru na finální zdobení dortu. V hrnci rozehřejeme šťávu ze 4 limetek a cukr dokud se nerozpustí a přelijeme touto sladkou šťávou oba korpusy, dokud jsou ještě horké. Šťáva se tak krásně vsákne.

Potom necháme korpusy úplně vychladnout a můžeme je oba rozkrojit na půl, aby nám vznikly 4 vrstvy.

Mezitím co nám chladnou korpusy si připravíme máslový krém. Vyšleháme máslo s cukrem dokud nebude máslový krém jemný a bílý, lehce nadýchaný. Přidáme šťávu z limetek a zašleháme do krému. Dáme ho odpočinout do lednice, aby ztuhl a lépe se roztíral na dort.

Teď můžeme každé patro dortu potřít jemnou vrstvou máslového krému kromě vrchní vrstvy – ta bude přelitá jen polevou.

Jakmile budeme mít dort zkompletovaný, tak si připravíme polevu. Zahřejeme smetanu, tak aby se ještě nedostala do bodu varu a sundáme z plotny. Přidáme hořkou čokoládu a necháme odpočinout dokud nám poleva trochu neztuhne – aby nám neutíkala z dortu :). Tou potom přelijeme dort tak, aby poleva sem tam stékala po okrajích. Potom můžeme dozdobit nastrouhanou limetkovou kůrou a plátky limetky.

 

 

 

 

 

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*