Znáte to, když si člověk něco tak pěkně naplánuje, myslí si, že všechno podle plánu stihne a místo toho se stane pravý opak? Tak tohle se mi přesně stalo v pátek :D. Myslela jsem si, že napíšu článek o dalších cupcakes co jsem vytvářela, ale nějak se to nepovedlo. Urychleně jsem přijela z práce a házela do cestovní tašky pátý přes devátý na Fitness víkend s Expreskou :). Dnes jsem se konečně po bolavém, ale supr víkendu dostala k počítači :). Samo sebou, že vysportovaná do sytosti s nenasytnou chutí na sladké :D. Takže se zpožděním přidávám slíbený receptík :).

Tyhle dortíčky dělám už podruhé, protože jsou fakt vyvedené a trvají i s pečením a chladnutím něco málo přes hodinku. Já dávám vždycky přednost vláčnějšímu těstu než suché buchtě, sice je dezertík potom kolikrát více ehmmmm kalorický, ale to se nedá nic dělat :D, jednou za čas si to můžeme dovolit ne :).

Čokoládové Cupcakes

 

 

 

 

 

 

Suroviny

Z tohohle množství surovin uděláte cca 24 dortíků

Cupcakes:

150 g kvalitní hořké čokoládky (minimálně tak 70 %)

350 g hladké mouky

60 g kakaa

250 g třtinového cukru

1 lžička jedlé sody

3 velká vajíčka

240 ml vychladlé kávy (pokud budete dávat rozpustné dejte dvě lžičky kávy do 240 ml vody)

240 ml podmáslí

200 ml rostlinného oleje

Máslová peřinka:

300 g změklého másla másla

300 g moučkového cukru (nebo míň, záleží na vás jak moc sladíte :))

4 lžíce plnotučného mléka

Tohle je základní krém – co dál přidáte je na vaší fantazii :). Já chtěla udělat vanilkové a čokoládové, takže do jedné půlky krému jsem přidala vanilkový lusk a do druhé 70 g rozpuštěné čokolády.

Postup

Rozehřejeme troubu na 160 °C. Rozemletou hořkou čokoládu, mouku, cukr, kakao a jedlou sodu smícháme a dáme stranou. Do šlehače nebo tyčového mixéru dáme tekuté přísady – tedy smícháme 3 vajíčka, vychladlou kávu, olej a podmáslí. Šleháme tak dlouho dokud směska nebude kompaktní. Postupně za stálého šlehání do tekuté směsi přidáváme suché přísady a jakmile nám vznikne hladká konzistence tak máme půl hotovo :). Vlijeme těsto do košíčků a dáme uzrát do trouby.

Mezitím si můžem vyšlehat pěkný máslový krém. Rozměklé máslo šleháme dokud nebude hladké a světlé, tak 5 minutek. Potom přidáme moučkový cukr a mléko a šleháme dokud nemáme hladký krém. Pak už jen záleží na vás, máslový krém takhle můžete nechat nebo přidat cokoliv Vás napadne. Já udělala z jedné poloviny vanilkový máslový krém (přidala jsem vanilkový lusk) a z druhé poloviny čokoládový krém. Rozpustila jsem čokoládku ve vodní lázni a jak čokoláda trochu vychladla postupně jsem jí za stálého šlehání přidávala do máslového krému. Ale fantazii se meze nekladou 🙂 – takové oříšky, Matcha čaj, skořice, nebo přidáním trošku chilli do čokoládové máslové směsky by taky rozhodně nebylo špatné ;).

Ted už jen namazat máslovým krémem dortíky a dobrota je na světě :).

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.