Co je to vlastně Matcha čaj? Poprvé jsem zkusila tenhle čaj na Dyzajn marketu – lidé si od jednoho stánku odnášeli brčálově zelený nápoj a já ho prostě musela ochutnat taky :). Dostala jsem v shakeru zmixovaný prášek s vodou a s ovocným sirupem – strašně mě ta chuť nadchla a začala jsem se o matcha čaj zabývat víc až jsem zjistila, že je u nás volně dostupný a dají se s ním dělat psí kusy. Ráda bych Vám tenhle zelený poklad přiblížila, protože je nejen zdravý ale taky skvělý doplněk do kuchyně – hlavně na sladké pečení, jak taky jinak :).

Matcha čaj je rozemletý čaj na jemný zelený prášek, který se v Japonsku používá při čajových obřadech.

Matcha čaj

Pěstování

Tento čaj roste pouze na zastíněných polích. Speciální technologie zastíní až 90 % slunečního záření. Rostlina díky tomu, že nemá dostatek světla, začne více produkovat chlorofyl. Díky tomu je rostlina bohatší na aminokyseliny a její barva je hodně sytě zelená.

Sběr a zpracování čaje

Lístky se sbírají ručně začátkem května, potom se přemístí do továrny, kde začíná jeho dlouhá cesta, jejímž výsledkem je jemný smaragdově zelený prášek.

Na začátku listy projdou parním procesem, díky kterému listy zůstanou čerstvé a nevytratí se z nich žádné živiny. Poté se přejde do sušící fáze, kdy se váha veškerého čaje sníží až na pětinu své původní váhy – v téhle fázi se čaj nazývá Aracha, kdy jde pouze o surový čaj.

Dále se surový čaj selektuje. Posuzuje se kvalita a chuť čaje a probíhá jejich kategorizace. V závěru se vybírají větvičky a další tvrdé části čaje, aby zůstala jen ty nejjemnější části – tato část se rozkouskuje na stejné části a vzniká čaj Tencha.

Následuje poslední fáze, kdy se Tencha čaj namele na jemný prášek pomocí žulových mlýnků. Čaj je tak jemný, že velikost zrníček dosahuje jenom 5-10 mikronů – což je nějaká fakt miniaturní jednotka, prostě je ten čaj jemný jako ten nejjemnější píseček co si dovedete představit :).

Podle toho jak se čaje namíchají, se určuje jejich kvalita. Rozděluje čaj Matcha až na 10 kvalitativních tříd, které se odlišují jak barvou, tak jejich vůní a chutí. Kvalita se taky projeví na ceně, pro čajové obřady se v Japonsku využívá Matcha těch nejvyšších kvalit, a že si za kvalitní čaj nechají zaplatit. Naštěstí pro nás, co nechceme využít čaj na rituály, se prodávají i nižší třídy, což ale nemění nic na jeho zdraví a jedinečné chuti.

Začala jsem tedy pátrat, kde bych si čaj mohla koupit a našla jsem tyhle stránky:

www.matchatea.cz

Tady prodávají různá balení čajů a taky výhodná balení se shakerem :).

Vybavila jsem se pořádnou zásobou a začala jsem se pídit po jeho využití. Nejdřív musel být samozřejmě vyzkoušen podobný nápoj, který jsem okusila na Dyzajn marketu J. Stačí jen smíchat s vodou pořádně protřepat a vypít buď jen tak nebo přidat nějaké sladidlo – třeba i nějaký ovocný džus, nebo kokosové mléko, to už je pak na vaší fantazii. Každopádně největší poklad je pro mě v kuchyni – bonbony s příchutí matcha, cupcakes s matcha čajem, makronky s matcha čajem atd. Za prvé nemusíte použít žádný chemický barvivo, protože ta zelená barva se prostě chytne v jakýmkoli směsi. Za druhé dáte sladkostem trošku „zdravější“ fazónu a za třetí to má prostě jedinečnou chuť. No řekněte nestojí tahle zelená potvůrka za zkoušku??

_vyr_191_vyr_4164MatchaGastroShaker IMG_1 (3)

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.