Máte rádi bůček? Já teda jooooo a vždycky jsem ho jen klasicky pekla v troubě buď jen jednoduše na kmíně a nebo na cibuli s kečupovou ostrou omáčkou. Nikdy mě nenapadlo, že by šlo udělat bůček míň mastnější a pěkně dokřupava 🙂 a helemese vietnamský bůček takový klidně může být. Tak jsme si ještě před Vánocema udělali netradiční vietnamský jídlo – Bún chả nebo-li grilovaný bůček s rýžovými nudlemi, se salátem a zálivkou.

Suroviny 

pro 6 porcí

  • Bůček bez kosti 900 g
  • rýžové nudle

Marináda

  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 6 lžic rybí omáčky
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 6 lžic šťávy z limetky
  • 6 stroužků česneku
  • 2 nakrájené cibule

Zálivka Nước chấm

  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 3 lžíce limetkové šťávy
  • 6 lžic vlažné vody
  • 2 stroužky česneku
  • 1 pálivá paprička

Salát

  • hlávkový salát
  • mrkev
  • okurka

Postup

Bůček je potřeba nakrájet na opravdu tenké plátky. Toho nejlíp docílíme tak, že ho vložíme na chvíli do mrazáku, aby nám trochu ztuhnul a dal se lépe krájet :). Bůček pak nakrájíme na 3-5 mm tlusté plátky. Připravíme si ze všech ingrediencí marinádu a dáme do ní bůček odpočinout minimálně na hodinu a nejlíp na 24 hodin. Já první várku naložila jen na hodinku a druhou jsem nechala přes noc. A rozhodně stojí za to ho naložit na 24 hodin.

Troubu si nahřejeme tak na 200 °C na grilování. Rošt v troubě umístíme co nejvýš to jde. Plátky bůčku očistíme od česneku a cibule, aby se nám při grilování nepřipalovaly. Plátky pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Dáme do trouby a grilujeme z obou stran dokud se nám neudělá pěkná kůrčička.

Mezitím co se nám bůček pěkně griluje si připravíme zálivku. Nejdřív ve vlažné vodě rozmícháme cukr a potom přidáváme další ingredience – rozmačkaný česnek, limetkovou šťávu, rybí omáčku a nasekanou papričku.

Rýžové nudle připravíme klasicky podle návodu. Já je většinou 3 minutky vařím v mírně osolené vodě. A na závěr si připravíme salát nebo spíš nakrájenou zeleninu na nudličky :).

Jakmile je bůček hotový přendáme opečené plátky do ubrousku, aby se odsál přebytečný tuk a můžeme servírovat :).

 

 

 

Tisk

Nové recepty přímo do mailu

Přihlaš se do mého newsletteru a jakmile přidám na web nový recept, sama tě na to upozorním.

A je to! Jakmile přidám nový recept, pošlu ti upozornění do mailu.