V pátek jsme s přítelem slavili roční výročí a tak nějak jsme si říkali jak to oslavíme. Nejdřív byla v plánu nějaká pěkná restaurace, ale pak jsme si řekli, že bude lepší, když si uděláme jídlo sami a večer si uděláme podle sebe. Tak jsme začali plánovat, co by si naše mlsný jazýčky dali a Jirka navrhl mňamkózní věc – žebírka.

No jo, ale ono sehnat žebírka není tak úplně jednoduchý :D. Nakonec Jirka objel všechna možná řeznictví a jen v jednom nakonec natrefil na dobroty. A jak se chopil nakupování, tak se taky chopil i vaření – no kdo by si to nenechal líbit co :).

Chodila jsem kolem po špičkách a maximálně jsem jen něco podržela nebo odnesla :), což byla taky příjemná změna, jenom sledovat šelest v kuchyni bez nějaké velké aktivity :). Neřikám, že bych si na to zvykla, ale občas se takhle nechat pohostit je naprosto parádní :).

Každopádně tyhle žebírka se moooc povedly a dostala jsem tedy povolenku, že se tu můžu s receptem podělit. Jestli seženete žebírka tak se do toho můžeme pustit :).

Suroviny

  •  1 kg žebírek (je dobré říct řezníkovi, aby žebra přepůlil, jinak to jde docela těžko)
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1 lžíce římského kmínu
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • 1 cibule nadrobno nakrájená
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička rozmarýnu

Barbecue omáčka:

  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule nakrájená
  • 5 stroužků česneku
  • 500 ml rajčatového pyré
  • 2 lžíce balsamika
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 3 chilli papričky
  • 2 lžíce brusinek
  • 3 lžíce uzené papriky
  • sůl
  • pepř

Postup

Smícháme sladkou papriku, uzenou papriku, římský kmín, chilli, cibuli nakrájenou na drobno, rozmačkaný česnek a rozmarýn. Uděláme si takovou marinádku na naložení, žebírka potřeme a necháme minimálně 2 hodiny odležet v lednici, nejlíp 24 hodin. Ale v tomhle případě se žebírka nechaly odležet dvě hodinky – dýl to nešlo :).

Žebírka Marináda Žebírka v marinádě

Rozehřejeme troubu na 160 °a mezitím než nám odleží maso v lednici a trouba bude rozpálená, si připravíme Barbecue omáčku. Rozehřejeme máslo do zhnědnutí přidáme nakrájenou cibulku, rozdrcený česnek, rajčatové pyré (rychle nalijeme, aby nám česnek nezhořknul), 2 lžíce balsamika, 1 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce třtinového cukru, 3 chilli papričky, brusinky, 3 lžíce uzené papriky, sůl a pepř podle chuti. tuhle pěkně červenou směsku necháme probublávat tak 20 minutek a potom všechno rozmixujeme.

 
TIP do kuchyně: Pokud potřebujete pro pečení makadamové, pekanové nebo para ořechy (nebo jakékoliv jiné), tak já je nakupuju tady ».

 

Barbecue omáčka Barbecue omáčka

Zabalíme žebírka do alobalu a dáme do trouby. Po 2 hodinách odkryjeme a potřeme BBQ omáčkou z každé strany. Nejdříve z jedné strany necháme péct 10 minut a potom potřeme druhou stranu a necháme péct dalších 10 minut.

Pečená žebírka Pečená žebírkaPečená žebírka

Pak si už jen naservírujeme žebírka, k tomu si dáme BBQ omáčku, abychom měli do čeho žebírka namáčet a okusujeme a okusujeme :). To je taková dobrota, když si masíčko musíte trochu zasloužit  a jak to musíte všechno obírat, tak vás to nenutí tolik hltat :). My sme si teda mooooc pochutnali – šikovný kuchtík je to :). A na rozdíl ode mě si můj přítel krásně nafotil foto postup 🙂 – už bych se to taky měla naučit :D.

3ace941933a1cfeb55b7f385286fd67d1b06c3c19d3508fca286664fce87c40b - kopie Pečená žebírka

 

 

 

Tisk