Zase nám začalo období samých narozenin a já tentokrát upekla ten samý dort dvakrát. Shodli jsme se totiž doma, že tenhle dortík nám chutná zatím úplně nejvíc. Je totiž fakt hodně vláčnej a s příchutí kávy nemá tak silnou čokoládovou chuť (což je spíš plus pro mě, protože já jsem spíš na mléčnou čokoládu). Asi udělám i nějakou cupcakovou variantu, abych ho mohla péct prostě jen tak :).

Suroviny

  • 1 a 3/4 hrnku hladké mouky
  • 2 hrnky cukru
  • 3/4 hrnku holandského kakaa
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • špetka soli
  • 1 hrnek podmáslí
  • 1/2 hrnku rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 hrnek horké silné kávy

Čokoládový máslový krém

  • 180 g hořké čokolády
  • 220 g změklého másla
  • 1 velký žloutek
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 a 1/4 hrnku práškového cukru
  • 1 lžíce horké silné kávy

Postup

Předehřejeme si troubu na 185 °C.

Vymažeme si dortovou formu máslem, vysypeme moukou a můžeme se vrhnout na těsto.

V jedné misce smícháme suché ingredience – mouku, cukru, kakao, jedlou sodu, kypřící prášek a špetku soli. V mixéru pomalu vyšleháme tekuté ingredience – podmáslí, olej, vajíčka a vanilkový extrakt. V průběhu šlehání postupně přidáváme suché ingredience a potom hrnek horké silné kávy. Vše vyšleháme, aby se směs spojila a můžeme nalít do dortové formy a šup s tím do trouby. Dort necháme péct tak 40 minutek a potom necháme pořádně vychladnout.

 
TIP do kuchyně: Pokud potřebujete pro pečení makadamové, pekanové nebo para ořechy (nebo jakékoliv jiné), tak já je nakupuju tady ».

 

Mezitím co nám chladne korpus si připravíme máslový krém. Do misky rozlámeme kousky hořké čokolády a dáme roztékat nad horkou vodou.

Než se nám čokoláda rozteče, začneme vyšlehávat máslo dokud nebude mít světlou a nadýchanou konzistenci, tak 3 minutky. Potom přidáme žloutek a vanilkový extrakt a šleháme další 3 minuty. Šlehání nastavíme na nižší stupeň a postupně přidáváme cukr. Mixujeme krém do hladké hmoty a přidáme lžíci horké silné kávy a postupně i rozpuštěnou hořkou čokoládu. Krém už nevyšleháváme jen mixujeme na pomalý stupeň dokud se čokoláda nespojí s máslovou směsí. Krém máme připraven a  šup s ním na dort :).

Jirka mi vždycky pomáhá korpus přepůlit – je na to expert :). Korpus jsme rozdělili na tři části. Postupně jsem namazala všechny části krémem tak, aby byl celý dort zahalený máslovým krémem. Pak už stačí na ozdobu nastrouhat hořkou čokoládu a můžeme dát dortík vychladit. Nejlepší je nechat dort přes noc, aby korpus nasáknul máslovým krémem.

Tisk