Když jsem byla malá, mamka nám pekla cuketovou bábovku – to je jediná sladká buchta se zeleninou co jsem kdy ochutnala. Bábovka byla vláčná a cuketová chuť se úplně vytratila. Ale pak jsem začala slýchat o mrkvovém dortu. Nedovedla jsem si představit jak by taková mrkev v dezertu mohla chutnat, ale už jsem měla brouka v hlavě. Tak půl roku zpátky jsem si hrála s myšlenkou, že už ho fakt musím vyzkoušet a dostala jsem se k tomu včera :). Překvapil nás všechny jak je výbornej, vláčnej a po mrkvi nechutnající. Navíc je vlastně zdravej že joooo….takže hurá na mrkvičku 🙂

Suroviny

Korpus:

  • 2 hrnky hladké nebo špaldové mouky (já dala špaldovou)
  • 1 kypřící prášek
  • 2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 4 vejce
  • 2 hrnky třtinového cukru
  • 3/4 hrnku slunečnicového oleje
  • 3/4 hrnku podmáslí
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 hrnky na jemno strouhané mrkve
  • 220 g konzervovaného ananasu
  • 4 lžíce mletého kokosu
  • 1 hrnek mletých vlašských ořechů

Krém:

  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 250 g tučného tvarohu
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup

Mrkvový dort

Nejprve si zapneme troubu na 175 °C.

Mezitím co se nám trouba nahřívá si smícháme mouku, kypřící prášek, jedlou sodu, sůl a skořici.

Z konzervy slijeme vodu, aby nám zbyly jen kousky ananasu. Ten potom lehce rozmixujeme tyčovým mixerem – aby nebyl úplně na kaši. Kdyby se vám povedlo ananas „vysušit“, aby nebyl tak mokrý bylo by to lepší. Dort by se nepekl tak dlouhou dobu. Já ananas nevysušila a tím se mi doba pečení prodloužila.

V další míse vyšleháme vejce, třtinový cukr, olej, podmáslí a vanilkový extrakt.

 
TIP do kuchyně: Pokud potřebujete pro pečení makadamové, pekanové nebo para ořechy (nebo jakékoliv jiné), tak já je nakupuju tady ».

 

Postupně do tekuté směsi začneme přidávat směs sypkou, potom strouhanou mrkev, ananas, kokos a vlašské ořechy. Vše pořádně promícháme a dáme do vymazané a moukou vysypané formy na dort.

Mrkvový dort

Pečeme při 175 °C cca dvě hodiny. Pokud by vám začal vršek dortu lehce tmavnout přikryjte ho alobalem. Doba pečení je delší, protože ananas pustí do těsta šťávu, ale výsledek stojí za to. Dort je potom krásně vláčnej :).

P1030616

Mezitím co nám dort chladne si připravíme tvarohový krém. Vyšleháme tvaroh s cukrem. Potom přidáme smetanu s vanilkovým extraktem a šleháme dokud nemá krém tužší konzistenci, aby z dortu nestékal.

Rozdělíme korpus na dvě části. Spodní díl natřeme krémem, přikryjeme vrchním dílem. Ten také natřeme krémem společně s boky dortu.

Mrkvový dort

Nejlepší bude až druhý den, takže šup s ním do lednice vychladit :). My jsme se do dortu pustili dneska ráno a už ho není ani půlka :D.

 

Tisk