Tak jsem si řekla, že vyzkouším vietnamskou polévkovou klasiku Pho ga. Je to vietnamská polévka, kde by základem měl být pomalu tažený kuřecí nebo slepičí vývar, rýžové nudle, jarní cibulka, další čerstvé bylinky a kuřecí maso. Dělá se ještě varianta s hovězím, a to je spíše známá Pho Bo. Já měla polévky obě a můžu říct, že obě jsou výborný, hlavně ten vývar v kombinaci s nudlema mňam. Pak jsem zkoušela ještě vietnamskou polévku s krevetama a s kuřecím masem, ale to už nebylo ono.

Na zkoušku to vyhrála Pho Ga, protože přeci jenom z kuřecího masa je to jednodušší. Listovala jsem strašně moc receptů a nakonec na mě dopadla realita, že pokud nepojedu do Sapy (velké vietnamské tržiště s nepřeberným množstvím zeleniny, ovoce, bylinek a dalších vietnamských pochoutek…), budu muset využít jenom dostupný ingredience – naštěstí jich většinu mám. Do toho jsem ještě nechtěla dlouho vařit vývar, takže z toho vznikla taková rychlá kuřecí polévka Pho ga :). I když chybělo pár ingrediencí a vývar jsem vařila jen 2,5 hodiny byla ta polévka naprosto super :).

Každopádně do Sapy chci určitě letos zavítat a nakoupit si bylinky, ovoce, zeleninu, různý speciální nudle, koření a další věcičky, který by mě tam cvrnkly do nosu :). Ale o tom až někdy jindy. Teď se pustíme do víru vietnamských chutí.

Suroviny

  • 3 litry vody
  • Kuře na vývar (bez stehen, aby nebyla polévka moc mastná)
  • 2 cibule
  • 10 cm čerstvého oloupaného zázvoru nakrájeného na kostky
  • 3 hvězdičky badyánu
  • 2 tobolky kardamomu
  • 5 celých hřebíčků
  • 2 malé skořice
  • sůl
  • pepř
  • rýžové nudle
  • 2 jarní cibulky

Postup

Do vody dáme maso, nakrájenou cibuli,zázvor, kardamom, badyán, hřebíček a skořici a necháme pozvolna vařit 2,5 hodiny. Správně by se měl vývar vařit minimálně 8 hodin, ale na to jsem neměla čas :D. I po těch dvou hodinách to začalo vonět úplně přesně jako klasická Pho Bo, na kterou si občas zajdeme do bistra.

 
TIP do kuchyně: Pokud potřebujete pro pečení makadamové, pekanové nebo para ořechy (nebo jakékoliv jiné), tak já je nakupuju tady ».

 

Obereme maso z kuřete na větší kousky a dáme stranou. Z vývaru vyjmeme zázvor, skořici, kardamom, badyán a hřebíček. Vývar osolíme a opepříme podle chuti.

Podle návodu si připravíme rýžové nudle – přelijeme je vařící vodou a necháme cca 5 minut odstát (to do změknutí stačí). Nakrájíme si jarní cibulku na jemná tenká kolečka a vedle na každý talíř naservírujeme nudle, kuřecí maso na větší kousky a jarní cibulku. Servírujeme samotný vývar a vedle směs s rýžovými nudlemi, aby si každý mohl polévku dodělat sám :). Můžeme si to ještě dochutit sójovou omáčkou,ale není to potřeba :).

Vietnamská polévka

Fakt mě překvapilo, že chutná skoro stejně jako bych si jí dala někde ve vietnamském bistru. Každopádně až jí budu dělat příště – tak už budu napakovaná správnými surovinami ze Sapy :). Do polévek Pho patří totiž nejrůznější bylinky, jako je Perilla a Vietnamská máta, které tomu taky určitě dodají trošku jiný šmak :).

Vietnamská polévka

Tisk