Jak je zima, tak si poslední dobou strašně vychutnáváme polívky k večeři. Parádně zahřejou a těch variací je nespočet. My jsme si řekli, že si zařadíme do jídelníčku minimálně jednou týdně kuřecí vývar a pak ještě další hutnější polévku jako hlavní chod. Rádi si děláme ty rozmixované husté polévky z květáku, brokolice, dýně atd. Už jsem chtěla vyzkoušet nějakou další obměnu, takže přišla řada na luštěniny, konkrétně fazole. V týdnu moc času na vaření není, takže jsem sáhla po červených fazolích v konzervě a vznikla z toho parádní výživná polévka :)….

Suroviny

  • 2 konzervy červených fazolí
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 20 g másla
  • 1 lžíce oleje
  • 1  – 1,5 l kuřecího vývaru (nebo si pomůžeme bujónem – já to udělala:)), podle toho jak máte rádi hustou polévku
  • 1 lžíce oregana
  • sůl
  • pepř
  • špetka chilli na dochucení
  • zakysaná smetana

Postup

fazolová polévka

 
TIP do kuchyně: Pokud potřebujete pro pečení makadamové, pekanové nebo para ořechy (nebo jakékoliv jiné), tak já je nakupuju tady ».

 

Vodu z konzervy slijeme a fazole propláchneme vodou. Nakrájíme si cibuli, dáme smažit na másle s trochou oleje (tak se nám máslo nepřipálí) a po chvíli přidáme nakrájený česnek. Smažíme dokud nám cibule nezezlátne. Přihodíme propláchnuté fazole (pár fazolek si můžeme dát stranou na ozdobu), chvilku necháme smažit a zalijeme kuřecím vývarem. Necháme polévku mírně probublávat cca 20 minut.

Na závěr dochutíme solí, pepřem, špetkou chilli a oregánem. Chvilku ještě povaříme a polévka je hotová :). Já před servírováním dala do polévky ještě zbytek fazolí a zakysanou smetanu na ozdobu. Tahle večeře nás rozhodně zasytila a ani žádné přikusování pečiva nebylo potřeba:).

fazolová polévka

Tisk