Víte jak jsem psala, že radši v týdnu dělám rychlejší a chutnější jídla? Tak dneska to bylo jinak. Prostě jsem se zařekla, že udělám domácí bramborový noky s uzeným masem a nějak se mi to protáhlo až do půl devátý :D. Ještě, že jsem tohle jídlo vařila do práce, protože takhle pozdě podávat večeři by se mi tedy moc nelíbilo :). Bramborový noky jsou parádní na tom, že se dají kombinovat fakt se vším, vlastně jako těstoviny :). A když ty uvařený brambory zpracujete do těsta fakt ještě když jsou hoodně teplý, tak se noky rozhodně povedou.

Suroviny

Bramborové noky

1 kg brambor ve slupce

1 žloutek

275 g hladké mouky

Omáčka

300 g uzeného masa (může být i kuřecí maso)

1 větší cibule

5 menších mrkví

3 stroužky česneku (nasekaný na kousky)

nasekaná petržel nebo jiné zelené bylinky

sůl

pepř

voda na podlití

Postup

Bramborové noky s uzeným masem

Nejdřív si uvaříme brambory ve slupce, cca 30 minut, dokud nejsou změklé.

Mezitím co se brambory vaří si můžeme nakrájet cibulku a nechat jí osmažit na oleji. Jakmile cibulka začne hnědnout přidáme nakrájený česnek a necháme chvilku zpěnit.

Bramborové noky s uzeným masem

Přidáme nakrájené uzené maso, necháme ho chvilku osmažit a potom přisypeme mrkev nakrájenou na kolečka.

Bramborové noky s uzeným masem

 
TIP do kuchyně: Pokud potřebujete pro pečení makadamové, pekanové nebo para ořechy (nebo jakékoliv jiné), tak já je nakupuju tady ».

 

Zalijeme vodou tak, aby se směs dusila a necháme mírně probublávat tak půl hodinky (dokud nám mrkev pěkně nezměkne). Nakonec směs osolíme, opepříme, přidáme nasekanou petrželku promícháme a omáčku máme připravenou :).

Bramborové noky s uzeným masem

Jakmile jsou brambory uvařené co nejdříve je ještě když jsou teplé oloupeme a nastrouháme. Pro mě to byl docela problém, protože já jsem citlivka a hodně teplý věci mě straašně pálí, takže brambory mi nakonec musel dostrouhat Jirka :). Do nastrouhaných brambor uděláme důlek, kam vyklepneme žloutek, okolo zasypeme hladkou moukou a vypracujeme do bramborového těsta.

Bramborové noky s uzeným masem

Z těsta potom vyválíme válečky a nakrájíme na tak 1.5 cm širší špalíčky, které můžeme dotvarovat ještě vidličkou

Bramborové špalíčky dáme do vroucí vody a necháme vařit tak tři minutky. Noky jsou hotové jakmile vyplavou krásně na povrch. Tak pak už jen stačí tyhle buclatý krasavce smíchat s uzeno – mrkvovou omáčkou a máme hotovo – trošku náročnější večeře je na světě :).

Bramborové noky s uzeným masem

Tisk